Najviše u posljednjih 20 godina: U 2022. ubijeno 89.000 žena i djevojaka

Više od polovine ubistava, oko 55 posto, počinili su članovi porodice ili partneri, u poređenju s oko 12 posto muških žrtava ubistava

prema podacima un-a u 2022 ubijeno je najviše zena i djevojaka u posljednjih 20 godina
Više od polovine ubistava ,počinili su članovi porodice ili partneri (Foto: Ilustracija)

Ujedinjene nacije saopćile su da je broj žena i djevojčica ubijenih u svijetu prošle godine dosegao najviši nivo u posljednjih 20 godine.

Oko 89.000 žena i djevojaka namjerno je ubijeno prošle godine, izvijestili su tijelo UN-a za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC).

– Čovječanstvo se još uvijek bori s duboko ukorijenjenim nejednakostima i nasiljem nad ženama. Alarmantan broj femicida žena jasan je podsjetnik da se čovječanstvo još uvijek bori s duboko ukorijenjenim nejednakostima i nasiljem nad ženama i djevojčicama – rekla je Ghada Waly, izvršna direktorica UNODC-a.

Kako je kazala, “svaki izgubljeni život je poziv na akciju – molba da se hitno pozabavimo strukturalnim nejednakostima, da poboljšamo odgovore kaznenog pravosuđa tako da se nijedna žena ili djevojka ne boji za svoj život zbog svog spola”.

Više od polovine ubistava, oko 55 posto, počinili su članovi porodice ili partneri, u poređenju s oko 12 posto muških žrtava ubistava.

Najviše ubistava žena i djevojaka, oko 20.000, dogodilo se u Africi, a zatim u Aziji, navodi se u izvještaju UN-ovih organizacija. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *