Najveći uzročnik zagađenja vazduha – kućna ložišta i transport

Prema mjerenjima kvaliteta vazduha objavljenim na portalu Eko Akcija, vazduh je jutros označen kao nezdrav u nekoliko bh. gradova.

Najveće zagađenje izmjereno je u Živinicama, zatim slijedi Lukavac, Zenica Tuzla i Sarajevo. Kako poboljšati kvalitet vazduha tema je simpozijuma koji se održava u Sarajevu, a koji okuplja domaće i strane stručnjake u ovoj oblasti.

Međunarodni ekspert za zaštitu okoliša Viktor Simončić kazao je kako je indeks zagađenosti vazduha povezan sa stepenom siromaštva.

“Pokazano je da siromašniji žive kraće, zbog raznih uticaja. Što se tiče samog vazduha, problem su kućna ložišta i transport. Potrebno je pomoći svakom kućanstvu da utopli zgradu, da promijeni vrstu energenta, da ne ide na ugljen, koji je dva i po puta jeftiniji od drva, a i puno jeftiniji od korištenja plina. Nije da narod ne bi htio koristiti plin, ali nema para”, smatra Simončić.

Prema njegovom mišljenju, kratkoročno rješenje je da se stvori mogućnost poboljšanja individualnih kućnih ložišta, ali tako da građani ne moraju izdvajati dodatna sredstava, nego da im se omogući da iz uštede otplate navedene mjere.(bhrt,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *