Najstariji veteran iz Drugog svjetskog rata u SAD-u proslavio 112. rođendan

Najstariji američki veteran iz Drugog svjetskog rata Lawrence Brooks 12. septembra je proslavio 112. rođendan.

Rođendan je proslavio u svom domu u New Orleansu, a tim povodom zabavu mu je priredio Nacionalni muzej Drugog svjetskog rata. Guverner savezne države Louisiana John Bel Edwards mu je čestitao rođendan.

“Gospodine Brooks, cijela država Louisiana vam je zahvalna za ono što ste postigli i želimo vam da uživate u svom rođendanu”, poručio je Edwards.

Muzej je upriličio rođendansku zabavu uprkos tome što su druge zabave u posljednje dvije godine otkazane zbog pandemije koronavirusa. Dio zabave bila je i parada terencima i nastup muzičkog trija.

Brooks je rođen 1909. u Norwoodu, Louisiana, a u New Orleansu živi od 1929. Regrutovan je 1940. i služio je u 91. inžinjerskom bataljonu. To je bio slučaj sve dok nije poslan u Novu Gvineju i Filipine, gdje je gradio infrastrukturu poput mostova, cesta i aerodromskih staza.

Jednom prilikom je ispričao šta se dešavalo kada se nalazio u avionu C-47, kojim je dostavljana bodljikava žica, u trenutku kada mu je otkazao motor. Žicu su bacili iz aviona kako bi ga učinili lakšim. Pilotu i kopilotu, koji su jedini imali padobrane, je kazao da će se uhvatiti za jednog od njih ako budu morali iskočiti iz letjelice.

Kako je kazao, ipak su uspjeli i nakon toga su se smijali onome što se dešavalo, prenosi agencija Associated Press. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *