Najmoćniji teleskop u historiji čovječanstva spreman za lansiranje

Svemirski teleskop "James Webb" nazvan je po nekadašnjem direktoru američke svemirske agencije NASA.Biće uskoro lansiran

0
174
Najmoćniji teleskop

Moćni svemirski teleskop “James Webb”, nasljednik legendarnog “Hubblea”, biće lansiran iduće sedmice i trebao bi da “odgovori” na pitanje – postoji li u svemiru planeta identična ili slična Zemlji. Tri decenije trajala je izrada najsnažnijeg i najvećeg teleskopa u historiji.

On je sada spreman za postavljanje u orbitu Zemlje i za slanje novih informacija o postanku svemira i zemljolikim planetima izvan Sunčevog sistema.

Svemirski teleskop “James Webb” nazvan je po nekadašnjem direktoru američke svemirske agencije NASA.

Veličina i složenost ovog teleskopa su bez premca.

Promjer njegovog ogledala iznosi 6,5 metara, što je tri puta više od ogledala koje je imao “Hubble”, a sastoji se od 18 heksagonskih dijelova.

Toliko je veliki da ga je bilo potrebno presaviti da bi stao u raketu “Ariana 5”, koja će ga odnijeti u orbitu.

Naučni portali navode da će biti izazovno razviti ogledalo – koje liči na svojevrsni suncobran veličine teniskog terena. Taj proces trajaće dvije sedmice.

“James Webb” je dizajniran kako bi odgovorio na najveća astronomska pitanja današnjice.

Kosmolog i astrofizičar John Mather, jedan od saosnivača projekta “Webb”, opisao je nedavno velike moći teleskopa.

Teleskop “Hubble” mogao je da proučava događaje koji su se u svemiru dogodili 500 miliona godina nakon “Velikog praska”, a “Webb” se može vratiti još više unazad.

“Ovaj teleskop dizajniran je kako bi odgovorio na najveća astronomska pitanja današnjice”, rekla je astrofizičarka Amber Strown.

Teleskop će pružiti i nove informacije o egzoplanetama koje su možda pogodne za neki oblig života.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here