Najmanje 415 kolumbijskih aktivista civilnog društva ubijeno tokom pet godine

0
243

Kolumbijski aktivisti civilnog društva suočavaju se sa sve većim nasiljem unatoč mirovnom sporazumu iz 2016. i pandemiji koronavirusa, a najmanje ih je 415 ubijeno u manje od pet godina, priopćila je u utorak Međunarodna krizna grupa.

Stotine aktivista su maltretirani ili prisilno raseljeni od 2016. godine, navodi se u izvještaju, prenosi dpa.

Institut za razvoj i mirovne studije ( INDEPAZ), nevladina organizacija koja provodi dugoročne projekte u potrazi za mirom u Kolumbiji, navodi da je broj ubijenih čelnika zajednice i aktivista za ljudska prava oko 1.000 od potpisivanja mirovnog sporazuma u novembru 2016. godine.

Lokalni aktivisti, koje se obično nazivaju društvenim vođama, “najvatreniji su podupiratelji” mirovnog sporazuma s gerilskim pokretom FARC, koji je okončao 52-godišnji sukob, saopćila je Krizna grupa.

Sporazum je doveo do demobilizacije 7.000 boraca, ali disidenti FARC-a, gerilska skupina Nacionalnooslobodilačka vojska (ELN), paravojne i kriminalne bande i dalje su aktivne.

Podaci koje imaju tužitelji sugeriraju da se 59 posto ubistava može pripisati prepoznatljivim oružanim grupama, 39 posto nepoznatim osobama, a dva posto vojnim oficirima, navodi se u izvještaju.

Pandemija je pogoršala nesigurnost socijalnih čelnika jer su oružane grupa koristile ograničenja kretanja kako bi učvrstile kontrolu, navodi Krizna grupa.

Konkurentske oružane grupe često “smatraju socijalne vođe zaprekama ilegalnom poslovanju – posebno proizvodnji i trgovini kokainom – ili njihovim planovima za prisiljavanje na odanost zajednica”, navodi se u izvještaju.

“Druga ubistva ukazuju na ulogu prikrivenih interesa u državi, lokalnom poslovanju ili oružanim snagama,” dodaje Krizna grupa. (agencije)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here