Jeste li probali: Najbolji recept za bosanske gurabije

Riječ kurabiye na turskom znači keks. Bezvučno "k" je u našem jeziku mutiralo u njegov zvučni parnjak, ali keks je keks, kojim god se imenom zvao. U tom smislu, koliko "malo" uticaja su Turci imali na nas, keks s bademima je "bademli kurabiye

Najslađi slatkiš nakon igre ili rada

Gurabija je slastica orijentalnog porijekla i za mnoge je povezana sa sjećanjima iz djetinjstva.

One su se često spremale za putovanja. Uz kafu ili čaj su bile doručak, užina ili nešto slatko da se utoli glad.

Kocka šećera je simbolična za bosanske gurabije, jer je šećer nekad bio skup pa je predstavljala veliku čast. Osim toga se kocka koristila i za umakanje u kafu.

Riječ kurabiye na turskom znači keks. Bezvučno “k” je u našem jeziku mutiralo u njegov zvučni parnjak, ali keks je keks, kojim god se imenom zvao. U tom smislu, koliko “malo” uticaja su Turci imali na nas, keks s bademima je “bademli kurabiye”.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 šolje šećera (šolje od 2 dcl)
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja millerama
  • 1 prašak za pecivo
  • brašno po potrebi
  • 1 vanillin šećer
  • šaka sjeckanih oraha
  • ribana korica jednog limuna

Priprema

Umutiti jaja sa šećerom, pa tome dodati milleram, zatim orahe i ribanu koricu limuna. Miješajte, pa dodaje i ulje te ne kraju brašno pomiješano s praško za pecivo (najbolje da prosijete zajedno).

Masa ne treba da bude pretvrda, a ni da se puno lijepi za ruke.

Pleh od rerne premazati uljem a zatim posuti brašnom (ili staviti masni papir). Ruke namastiti uljem i uzimati masu u ruke i oblikovati ih u veće lopte a zatim ih spljoštiti i redati u pleh. U sredinu staviti po kocku šećera.

Peći u rerni prethodno ugrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.

Pleh od rerne premazati uljem a zatim posuti brašnom (ili staviti masni papir). Ruke namastiti uljem i uzimati masu u ruke i oblikovati ih u veće lopte a zatim ih spljoštiti i redati u pleh. U sredinu staviti po kocku šećera.

Peći u rerni prethodno ugrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *