Najbolja poza za spavanje: Više se nećete buditi u bolovima

0
382
sturcnjaci najbolji polozaj spavanje
Za udobno spavanje bitno je da kićma ostane u prirodnom položaju (foto: Ilustracija)

Najbolji položaj za spavanje je onaj u kojem je naša kičma izravnana, kažu Board Michael J. Breus, specijalist za spavanje, i dr. Nishi Bhopal, psihijatar specijaliziran za medicinu spavanja.

Važno je pronaći položaj koji je najudobniji, a koji istovremeno kičmi pruža potporu. Dok ležite, kičma bi trebala slijediti svoje prirodne zavoje na vratu, srednjim dijelu i donjem dijelu leđa.

– Kako bi se ove krivulje uskladile cijelo tijelo mora biti podržano – kaže Breus i dodaje da se to obično najlakše postiže ležanjem na leđima ili na boku s rukama uz tijelo. Spavanje na stomaku obično ne omogućava pravilnu potporu kičmi.

Dobar položaj pri spavanju omogućuje tijelu da se potpuno opusti i dobije podršku, što može ublažiti ukočenost nakon buđenja. Loše držanje može pogoršati nelagode u kukovima, leđima, vratu … te stvoriti nove probleme poput ukočenosti, posebno u zglobovima.

– Također, odaberite i jastuk odgovarajuće debljine kako bi kičma imala što bolju potporu – savjetuje Bhopal, a piše mbg. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here