Najavljeni novi protesti opozicije u RS

Borenović ističe da opozicija od pravne borbe neće odustati, a Blagić napominje da niko iz stranaka koje zovu na proteste ne smije preuzeti mandat

Novi protesti opozicije zbog izborne krađe biće održani u nedjelju, u Banjoj Luci, s početkom u 17 časova. Na protestima koji su održani u četvrtak okupilo se najmanje deset hiljada nezadovoljnih građana, a na Trgu Krajine govorili su svi politički prvaci osim lidera SDS-a Mirka Šarovića.

Blokade puteva

Prvi čovjek ReStarta Stefan Blagić kaže da su protesti koji su održani u četvrtak najbolji protesti koje je Banja Luka vidjela. Sada je, rekao je on, vrijeme da se napravi razlika. Ona se ne može ogledati u pravnoj borbi ili u samo još jednom protestu.

– Nebojša Vukanović je već dao recept, a to je građanska neposlušnost u vidu blokada puteva i graničnih prelaza. Takođe, protesti treba da postanu učestaliji. Sve ovo ima za svrhu da se režim primora da da pristanak na nove izbore, jer samo brojanje glasova u CIK-u može da se otegne do te mjere da se ljudi potpuno anesteziraju, kazao je Blagić.

Prihvatanje mandata od opozicije, dodaje on, ne dolazi u obzir. Prihvatanjem mandata opozicija bi, istakao je Blagić, legalizovala izbornu krađu i svi dalji protesti bi bili uzaludni.

– Ako za najviše deset dana sve ovo ne bude ispunjeno, onda džaba krečimo i protesti će postati svrha sami sebi. To neće dati rezultat, a narodu će se oteti i posljednja nada, odnosno biće brutalno prevaren. Zbog toga treba insistirati da se ovo riješi u što kraćem roku, zaključio je Blagić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da svako ko gubi ima pravo da se ljuti, pa tako i opozicija. On je naglasio da su protesti prošli mirno i dodao da ulica nije mjesto na kojem se utvrđuje da li je bilo krađe ili ne.

Prema izvještaju policije, nije bilo ekscesa i to pozdravljam, poručio je Dodik

– Trebalo je sačekati rezultate, pa reći jeste ili nije bilo krađe. Potpuno sam uvjeren da je to pravljenje atmosfere koja uopšte ne postoji. CIK je naložio da se prvo broji Predsjedništvo BiH, pa Parlamentarna skupština, pa predsjednik Republike Srpske. Brojanje za predsjednika Srpske nije počelo prije 23 časa i rezultati nisu mogli biti poznati prije jedan sat iza ponoći, kazao je Dodik.

Hoćemo da znamo

Lider PDP-a Branislav Borenović za O kanal tvrdi da je pokradeno na desetine hiljada, ukoliko uzmemo u obzir zvaničnu prednost Dodika u odnosu na Jelenu Trivić.

Znaju da su krali i da su dali nalog svojim biračkim odborima, svojim moćnicima i banditima da ukradu izbornu volju građana, ističe Borenović

– Dovoljno je ući u podatke koje je objavila Centralna izborna komisija i jasno utvrditi tačno po biračkim mjestima šta se konkretno dešavalo. Nemoguće da imate u jednoj zgradi ili u jednoj ulici da je rezultat neriješen između Jelene Trivić i Milorada Dodika, a da je ulica ili zgrada pored, on ima 90 posto glasova, a ona 10 posto. Nemoguće da neki potpuno nepoznat kandidat ima 120 ili 150 glasova, a Jelena 0. Nemoguće je da ima 35.000 nevažećih listića. Hoćemo da znamo ko se nalazi na tim nevažećim listićima. Da li je tu stavljen X pored Jelene i još negdje ili je prazan, govori Borenović.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *