Najavljene tužbe zbog najnižih plata u FBiH

1
357

Zakon o platama i naknadama policijskih službenika, usklađen sa federalnim, nije donesen ni nakon skoro 10 godina u Tuzlanskom kantonu. Ako ne dođe do toga, sindikati najavljuju tužbe. Podsjećaju i da policijski službenici u ovom kantonu imaju najniže plate u Federaciji BiH.

Još 2011. godine usvojen je Zakon o platama i naknadama policijskih službenika Federacije Bosne i Hercegovine. No, u pojedinim kantonima, među kojima je i Tuzlanski, nikada nije došlo do njegovog donošenja. Sindikati policije dali su rok.

-Za šest mjeseci biće podnesena krivična prijava koja je ovdje napisana, prijava o izvršenju krivičnog djela protiv odgovornih osoba u kantonima gdje to nije usvojeno, zbog počinjenog krivičnog djela zloupotreba položaja, kaže Amir Salkičević iz Saveza Sindikata policije i zaposlenika u MUP-ovima u FBiH.

-Nećemo više dozvoljavati da teku ti rokovi, da ćemo od danas startovati enegičnije, brže, da bi došli najkasnije za nekoliko mjeseci do usvajanja ovog Zakona u Tuzlanskom kantonu, rekao je Dragan Škulj.

Ako do toga ne dođe, navode da će Tužilaštvo utvrditi ko je odgovoran. Pored nedonošenja Zakona, policijski službenici u Tuzlanskom kantonu imaju i najniže plaće.

-Plata policijskog službenika MUP-a TK je 698 maraka. Poređenja radi, plata policajca u FMUP-u je 891 KM, a u MUP-u ZD 810 KM, kaže Hasan Alić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije MUP-a TK

Dodatni problemi su i nepotpisivanje Kolektivnog ugovora, ne samo u najmnogoljudnijem kantonu, nego ni u Srednjobosanskom.(bhrt,tl)

1 komentar

  1. Ma niste ni to zaslužili, obalaši polupismeni. Migranti HARAJU u okolini PS 2, a vi niste u stanju ni da dođete odmah na uviđaj. MRAKOOOO seljoberska!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here