Na vrh Riječkog nebodera postavit će se zvijezda petokraka

0
614

Skulptura u obliku zvijezde petokrake bit će postavljena na vrh Riječkog nebodera.

Kako piše portal Riječanin, riječ je o umjetničkoj intervenciji u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture (EPK).

Naziv skulpture je “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik”, a autor je riječki umjetnik Nemanja Cvijanović.

Spomenik će na vrh Riječkog nebodera biti postavljen 3. svibnja pod pokroviteljstvom gradskog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a predviđeno je da tamo ostane do kraja ove godine.

“Staklo razbijeno u 2800 krhotina uronjenih u lice petokrake”
Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svjestan trenda selektivnog, ali i sustavnog prepuštanja povijesnih spomenika zaboravu i destrukciji, riječki umjetnik Nemanja Cvijanović izvest će Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik na vrhu Riječkog nebodera. Riječ je o skulpturi-objektu od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku velike, odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake. Staklo razbijeno u 2800 krhotina uronjenih u lice petokrake preduhitruje očekivani vandalizam u kojem petokraka potencijalno stradava, istodobno ukazujući na objekt koji trpi i mogućnost spomenika da se sam brani od opasnosti uništenja ili zaborava”, piše u programskim materijalima Rijeka EPK 2020.

“Umjetnikovim riječima, 2800 krhotina stakla može podsjećati i na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku, premda je primarna simbolika spomenika izražena upravo kroz paradoks odbačenog, ali još uvijek opasnog antifašističkog, revolucionarnog nasljeđa”, zaključuju iz projekta Rijeka EPK 2020.

Neboder je star 80 godina

Riječki neboder nalazi se u središtu grada. Smješten je na kraju Korza, na Jadranskom trgu. Sagrađen je 1939. godine prema projektu arhitekta Umberta Nordija.(ip,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here