Na vječni počinak danas ispraćen Sakib Mujezinović – Tamburica (Foto)

0
588

Nakon kraće i teške bolesti u Tuzli je 24. februara, u 82. godini, preminuo Sakib Mujezinović Tamburica, dugodišnji član, dirigent i rukovodilac Tamburaškog orkestra RSD “Sloboda”.

Orkestar je osnovan 1919. godine, kao muzička sekcija RSD “Gorki”, kasnije dobivši ime “Sloboda”. U periodu poslije Drugog svjetskog rata sekcija je prerasla u orkestar, djelujući najprije pod vodstvom Miška Katušića, poslije Vinka Dobrinića, pa Sakiba Mujezinovića, čiji je otac, Sabrija, također bio istaknuti član Muzičke sekcije društva.

Sakib je napravio korak više osnivanjem Škole tambure koja je iznjedrila veliki broj vrhunskih taburaša, a sam orkestar je na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu pobrao brojne nagrade i priznanja za vrhunsko muziciranje.

Kruna Sakibovog rada su nastupi na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe  u Osijeku, gdje je orkestar “Sloboda” pod njegovom dirigentskom palicom, osvojio pet zlatnih tambura “Pajo Kolarić” i dvije srebrene. Kada to osvojite najvrijednije priznanje u zemlji tamburice i kada vam se zbog toga i domaćini poklone, onda je to dokaz vrhunskog rada, predanosti, dostignuća i ljubavi prema tamburaškoj glazbi.

Dva puta je spomenuti osječki festival tambure doveo i u Tuzlu, čime mu je Julije Njikoš, hrvatski skladatelj, melograf, glazbeni organizator i doajen hrvatske tamburaške glazbe, odao posebno priznanje.

Sakim Mujezinović je i u teškim ratnim i poratnim vremenima uspijevao da sačuva orkestar i “tamburaško grnijezdo” u srcu Tuzle, a građani su imali prilike da dugo godina, 2. januara, upravo zahvaljujući njemu, uživaju u tradicionalnim koncertima “Slobodinih” tamburaša na drugi dan Nove godine. Tambura je tradicionalno vezana za porodicu Mujezinović, pa je poslije Sakiba jedno vrijeme dirigent i rukovodilac orkestra bio njegov sin, Nihad.

Sa sjetom i sjećanjem na dobrog Tuzlaka, “kapelnika” Tamburaškog orkestra “Sloboda”, ćovjeka koji je u istoriji RSD “Sloboda” i grada, općenito, ostavio neizbrisiv trag, građani Tuzle, rodbina i prijatelji, prisustvovali su danas ispred Komemorativnog centra u Tuzli posljednjem ispraćaju Sakiba Mujezinovića Tamburice, koji je, nakon oproštajnih riječi, ispraćen uz zvuke tamburie, dok je ukopan na Gradskom groblju Trnovac u Tuzli.

Pogledajte fotografije sa današnjeg tužnog događaja u Tuzli našeg fotoreportera Darka Zabuša. (mp)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here