Na Univerzitetu u Tuzli promovisano devet doktora nauka

0
317
U Tuzli promovisano devet doktora nauka

Devet doktora nauka u oblasti od biomedicinskih preko društvenih, prirodnih do tehničkih nauka danas je promovisano na Univerzitetu u Tuzli.

Među devetoro njih je i Ervina Halilović, docent na pravnom fakultetu, a od danas i doktor društvenih nauka iz oblasti pravnih nauka. Doći do titule doktora nauka i završiti treći studijski ciklus, kako ističe Ervina zahtjeva mnogo odricanja i truda.

„To stvarno zahtjeva izuzetan napor, trud, ulaganje i istraživanje. Tu je potrebna podrška porodice, a moram se ujedno zahvaliti i mentoru ali i svim uposlenicima Univerziteta u Tuzli koji su na određen način doprinjeli tu gdje jesam” rekla je Ervina Halilović, doktor društvenih nauka iz oblasti pravnih nauka

Sa time se slaže i Maja Brkić, defektolog i doktor nauka i oblasti poremećaj u ponašanju.

„Pa put svakako nije bio lagan. Mnogo je ulaganja potrebno, odricanja i porodice i kandidat, osjećaj je zaista jedinstven i mogu reći da sam ponosna što sam danas dospjela među ovako važne ljude koji su također uložili mnogo, a prvenstveno u sebe” rekla je Maja Brkić.

Na promociju doktora izuzetno su ponosni i iz Univerziteta u Tuzli, gdje ističu da je promocija dodatni pokazatelj da i u teškim vremena Univerzitet može davati dobre rezutlate. Pored toga, ističu kako je ovo ujedno jedan od načina obilježavanja 45 godina rada i postojanja Univerziteta.

„Ovo nam je svakako podstrek da nastavimo raditi dalje i nadamo se da će naši doktori nauka stvarati nove vrijednosti u budućnosti i da će biti dio akademske zajednice. Nadam se da će u budućnosti oni biti ti koji će stojati na ovom mjestu i promovisati doktore nauka” rekla je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Uspjeh doktora nauka nije samo lični uspjeh nego je to i uspjeh zajednice, Univerziteta ali grada Tuzle, a iz Ministarstva obrazovanja i nauke TK ističu da je ovo dodatni podstrek za afirmaciju obrazovanja.

„Predano ćemo u budućnosti nastaviti raditi na afirmaciji nauke i posebno na afirmaciji mladih naučnika jer smatramo da su ti ljudi osnova na kojima trebamo nastaviti razvoj našeg kantona i naše države.” dodao je Elvis Baraković, ministar obrazovanaj i nauke TK.

Devet doktora nauka danas se prodružilo velikoj zajednici doktora nauka, a do sada je na Univerzitetu u Tuzli promovisano oko 900 doktora nauka. (rtvslon)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here