Na Univerzitetu u Tuzli počelo testiranje elektronske prijave ispita

Kako ističu iz Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli, ovo je testni period aplikacija i on će trajati sve do početka naredne akademske godine

0
274
studenti univerzitet tuzla prenos ispiti skupstina tk
(Foto: Ilustracija, arhiva TL)

Studenti Univerziteta u Tuzli od sada mogu učestvovati u testnoj fazi projekta e-prijava, kojim će im se od naredne akademske godine omogućiti elektronska prijava ispita. Time će se eliminirati „papirne prijave“, čekanje u redovima, a značajne benefite imat će i sami uposlenici na Univerzitetu, rečeno je na konferenciji za medije.

Treba napomenuti da će studenti do početka naredne akademske godine ispite, još uvijek morati prijavljivati i na tradicionalni način predajom prijava u studentske službe.  Tokom ove, testne faze, očekuje se da aplikacija pokaže i određene nedostatke koji će biti otklonjeni do početka naredne akademske godine, od kada će online način prijave biti i jedini način prijave ispita na Univerzitetu.

„Realizacijom ovog projekta počinjemo sa implementacijom još jedne, devete po redu, od mjera iz ekspozea premijera TK Irfana Halilagića i prve mjere koju realizira Ministarstvo obrazovanja i nauke. Elektronska prijava će preko aplikacije omogućiti studentima da online putem prijavljuju ispite, a samim tim olakšat ćemo i studentima i zaposlenim u Studentskim službama kao i nastavnom osoblju koje provodi ispite“ rekao je ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Kako ističu iz Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli, ovo je testni period aplikacija i on će trajati sve do početka naredne akademske godine.

„Realizacija ove mjere sigurno će popraviti kvalitet i standarde studija na Univerzitetu. Imat ćemo dovoljno vremena da aplikaciju testiramo na nekim našim fakultetima i u narednoj akademskoj godini budemo spremni da je koristimo u njenom punom kapacitetu”, dodao je predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli Semir Ahmetbegović.

Aplikacija je u potpunosti proizvod vlastitih kadrova, te da je Centar za osiguranje kvalitete Univerziteta u Tuzli uložio značajan trud da izradi i u funkciju stavi aplikaciju koja omogućava elektronsku prijavu ispita.

„E-prijava“ je web aplikacija kojoj studenti i ostali korisnici pristupaju putem web lokacije www.eprijava.untz.ba ili http://eprijava.untz.ba/ep/public/login gdje studenti, osim linka „Prijava ispita“ mogu pronaći i savjete i uputstva za upotrebu aplikacije.

Kako je rečeno prilikom prezentacije same aplikacije, studenti se na aplikaciju prijavljuju svojim studentskim računom (ime.prezime@student.fakultet.untz.ba), te ličnim jedinstvenim matičnim brojem kao inicijalnom pristupnom šifrom.

Na kraju današnje konferencije ministar Omerović je dodao da Ministarstvo već radi i na ispunjenju ostalih mjera iz ekspozea.

„Druga mjera iz ekspozea, a iz resora ovog ministarstva jeste pitanje Kampusa Univerziteta u Tuzli i moramo je realizirati u saradnji sa Univerzitetom. Tu je i mjera stipendiranja nadarenih učenika i studenata, koja je također veoma kompleksna, ali smo i tu u već odmakloj fazi realizacije. Započete su i aktivnosti za realizaciju mjere besplatnih udžbenika za učenike, kao i mjere koja se odnosi na pedagoške standarde“, zaključio je ministar Omerović, saopćilo je Odjeljenje za informisanje TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here