Na svakom trećem biračkom mjestu nepropisno istaknuta lista članova biračkih odbora

Kada je u pitanju proces otvaranja biračkih mjesta, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 06:00 h u 83.5% slučajeva. Trenutno u Tuzli, jedan birački odbor radi u nepotpunom sastavu (biračko mjesto 050A129)

0
76
Koalicija Pd lupom prati regularnost prijevremenih izbora (Foto: Ilustracija, D.Z.)

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” obavještava javnost da je za Prijevremene izbore 2023. godine u gradovima Bihaću, Srebreniku i Tuzli, i općinama Bratunac i Vogošća, angažovala na izborni dan preko 300 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama.

Kada je u pitanju proces otvaranja biračkih mjesta, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 06:00 h u 83.5% slučajeva. Trenutno u Tuzli, jedan birački odbor radi u nepotpunom sastavu (biračko mjesto 050A129).

Ni na jednom biračkom mjestu nije zabilježen nedostatak izbornog materijala. Na dva biračka mjesta glasački listići nisu ručno brojani, i to jednom u Srebreniku (049A061) i jednom u Tuzli (050A103), navode iz ove organizacije.

“Iz izbornog ciklusa u izborni ciklus se nastavlja zanemarivanje obaveze da bude izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora. Na Prijevremenim izborima 2023. godine, na 17.1% biračkih mjesta, lista je izvješena, ali na njoj stoji šifra, umjesto naziva političkog subjekta, a na 13.7% biračkih mjesta lista članova biračkog odbora uopće nije istaknuta”, kazali su, a prenosi N1.

Na svim biračkim mjestima, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Također, na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao, ali u skladu sa novom procedurom prema kojoj je otvor glasačke kabine okrenut prema posmatračima i članovima biračkih odbora.

Ukupno 90.2% biračkih mjesta otvoreno je tačno u 7:00 h, dok je 9.8% biračkih mjesta otvoreno do 7:15h. Iako je broj biračkih mjesta koja su kasnila u otvaranju biračkih mjesta veći od uobičajenog, to se može pripisati vremenskim uslovima.

Koalicija „Pod lupom“ je pozvala političke subjekte da poštuju izborna pravila i izbornu šutnju. Svim političkim subjektima je tada zabranjeno učešće u javnim političkim aktivnostima, kao što su skupovi, uticaj na birače putem materijala na biračkom mjestu ili oko njega, kao i uticaj na birače putem svih vrsta sredstava komunikacije. Pozvani su i mediji da ne izvještavaju o aktivnostima koje se odnosi na izbornu kampanju. Građane su ohrabrili da izađu na izbore jer je to najbolji način da spriječe izborne prevare i ne dozvole da neko drugi zloupotrijebi njihov glasački listić.

Iz Koalicije „Pod lupom“ su pozvali građane i građanke da prijave sve uočene nepravilnosti Koaliciji „Pod lupom“ putem besplatnog broja 080 05 05 05, obrasca ‘Prijavi izbornu nepravilnost’ (https://neregularnosti.electionsobserver.org/) na web stranici www.podlupom.org ili putem društvenih mreža Koalicije „Pod lupom“.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here