Na pomolu diplomatski skandal: Erdogan spašava Dodika!

Da li će se Erdogan sastati s Dodikom koji ne priznaje državu BiH i ne priznaje odluke PIC-a gdje predstavnika ima i Turska?

1
364

Da li će veliki predsjednik velike Turske, Redžep Taip Erdogan, u istoriju naše države ući kao čovjek koji je prisustvovao svadbi kćerke lidera SDA, Bakira Izetbegovića, ili kao čovjek koji spašava političku karijeru Milorada Dodika? Ili: i jedno i drugo!

Ovo su pitanja nastala nakon razmjene mišljenja sa kolegom Erolom Avdovićem, direktorom Upravnog odbora udruženja novinskih izvještača iz Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Posjeta predsjednika Turske Bosni i Hercegovini, bila privatnog ili službenog karaktera, a izgleda da su i jedna i druga, dolazi u veoma nepovoljnom unurašnjo-političkom trenutku. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, na čelu je pokreta pozicije i opozicije u manjem be-ha entitetu koji bojkotuje rad državnih institucija što je antiustavni čin. Povod je Inckov Zakon o zabrani negiranja genocida, ratnih zločina, udruženih zločinačkih poduhvata i drugih nepočinstava prema drugim i drugačijim narodima.

Takve zakonske odredbe imaju sve civilizirane države svijeta pa, čak, i susjedna Srbija! Naravno, u Srbiji ne vlada zakon već diktatura Srpske nacional-socijalističke stranke na čelu sa Aleksandrom Vučićem pa se zakon ne primjenjuje. On je za vanjsku, a ne unutrašnju upotrebu. Kako „Srpski svet“ djeluje po zakonu spojenih sudova, Vućićev be-ha dvojnik, Dodik ne priznaje zakon države čiji je predsjednik!

Dodik u svom nakalemljenom nacional-socijalizmu ide korak dalje pa Bošnjake javno vrijeđa na nacionalnoj, vjerskoj i rasnoj osnovi. Uz to, javno krši dijelove KZ koji se odnosi na negiranje genocida i ratnih zločina čime je sam otvorio nalog za njegovo privođenje pred tužilaštvo naše države.

Reagujući na posjetu turskog predsjednika koji se, kako je planirano, treba da sastane sa članovima Predsjedništva BiH, Dodik je odlučio da dođe na taj sastanak. On želi da Erdoganu kaže kako on vidi političku situaciju u BiH, dakle, da mu kaže kako on ne priznaje visokog predstavnika Šmita, ne priznaje odluke Vijeća za implementaciju mira, u kojem predstavnika ima i Turska, da ne priznaje Zakon o zabrani negiranja genocida…

Da li je Erdogan od svoje ambasade dovoljno informisan o ovim i drugim pitanjima koja su, prije svega, moralnog, a onda i zakonskog karaktera? Zar razgovor sa Dodikom ne znači da ga time Erdogan podržava? Ili, da li Dodikov dolazak u Sarajevo nije i štih proba za samo tužilaštvo?

Ostane li ono i slijepo i nijemo, onda će Zakon o zabrani negiranja genocida biti mrtvo slovo na papiru. To je početak totalne razgradnje državno-pravne konstrukcije Bosne i Hercegovine.

Uprkos činjenici da Turska država i tursko društvo sve nas, sve stanovnike u ovoj državi, gledaju kao Bošnjake, kao jedan narod, ne opravdava tursku diplomatiju da nije znala kako nije vrijeme da posjeta predsjednika bude i privatnog i službenog karaktera. Takođe, ovo je još jedna od kardinalnih grešaka naše ministrice vanjskih poslova, Bisere Turković. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

 

1 komentar

  1. Pa G-dine Ekreme,sve je OVO skonto Bakir Izetbegović,što njega ne spomenu nego “LUTKU” na koncima kojim Bake upravlja.?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here