Na području Sapne deminiran teren i omogućena izgradnju repetitora

0
331
deminiran teren spana repetitor
Nakon deminiranja terena u Sapni omogućena izgradnja repetitora (Foto: FUCZ)

Na području općine Sapna izvršena je primopredaja deminerskog zadatka “Jelica-Stolice” prilikom čega je očišćeno 1.819 metara kvadratnih na nepristupačnom terenu i nadmorskoj visini od 916 metara.

Operacijama čišćenja predmetne lokacije omogućena je izgradnja repetitora, a nosilac projekta je Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Na zadatku je tokom čišćenja pronađeno, izmješteno i uništeno pet komada NUS-a.

Na ovom zadatku, deminerske operacije su izvodili timovi Federalne uprave civilne zaštite – Orašje B tim, POEK tim (psi za otkrivanje eksplozivnih sredstava) i tim sa mašinom za deminiranje PT300.

Operacijama čišćenja predmetne lokacije prvenstveno se omogućio zakup šumskog zemljišta od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona, te pokrenuo postupak urbanističke saglasnosti kod općine Sapna za izgradnju radio-televizijskog stuba sa pratećom infrastrukturom. Nakon provedene procedure izvršit će se uređenje i izgradnja repetitora na ovoj lokaciji. Čišćenjem predmetne lokacije stvoreno je sigurno okruženje za radnike koji rade na izgradnji i održavanju repetitora. (tl, kl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here