Na području Banovića pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne nestale osobe

Istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na mikro-lokaciji Kvrge, na području općine Banovići, gdje po nalogu postupajućeg tužitelja, koordinira aktivnosti službenih osoba u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka nestalih osoba.

Na navedenoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, koji će biti prebačeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Prema preliminarnim dostupnim informacijama, najvjerovatnije se radi o osobi srpske nacionalnosti, nestaloj u proteklom ratu, a tačan identitet bit će utvrđen DNK analizom uzorka – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U procesu ekshumacije sudjelovali su djelatnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, SIPA, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, ljekar-patolog sudbene medicine, te policijski djelatnici MUP-a TK PU Banovići, koji su osiguravali lokaciju i vršili krim-tehničku potporu.

Pronalazak lokacije sa posmrtnim ostacima, rezultat je zajedničkog i koordiniranog rada i razmjene informacija Tužiteljstva BiH, SIPA i INO BiH. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *