Na obroncima Konjuha zasađeno 4.000 sadnica bagrema, drveća koje se neće sjeći (FOTO)

Ukupna vrijednost izuzetno značajnog ekološkog projekta u Tuzlanskom kantonu je nešto veća od 340.000 KM, a Vlada Tuzlanskog kantona ga sufinansira sa 143.524 KM

Sadnjom 4.000 sadnica bagrema, premijer Halilagić i članovi Vlade Tuzlanskog kantona danas su, u saradnji sa JP „Šume TK“ d.d. Kladanj, započeli veliku akciju pošumljavanja u Tuzlanskom kantonu.

U okviru ove aktivnosti Šuma TK, predviđene planom gospodarenja šumama u 2023. godini, zasadit će ukupno 223.577 četinarskih i liščarskih sadnica, na oko 300 lokacija, u ukupnoj površini nešto većoj od 95 hektara.

Ukupna vrijednost izuzetno značajnog ekološkog projekta u Tuzlanskom kantonu je nešto veća od 340.000 KM, a Vlada Tuzlanskog kantona ga sufinansira sa 143.524 KM.

Posebno je zadovoljstvo biti danas ovdje u Stražbenici i dati i praktičan doprinos jednom od najvećih ekoloških projekata na području našeg kantona. Osim činjenice da je Vlada značajno finansijski podržala ovaj projekat i podigla ga na jedan zavidan nivo, današnjom sadnjom želimo skrenuti pažnju na neophodnost zaštite naše životne sredine i obnove šumskog fonda, „pluća“ našeg kantona“, izjavio je premijer TK, Irfan Halilagić.

Dodado je da su nove sadnice jedan od načina kako se treba boriti protiv aerozagađenja.

Uporedo sa ovim programom, radimo i na pripremi mega ekološkog projekta utopljavanja i podizanja stepena energijske efikasnosti 200 javnih objekata u našem kantonu čime ćemo u značajnoj mjeri utjecati i na smanjenje potrošnje energenata za zagrijavanje, a time i količinu polutanata koje se emituju u zrak“, istakao je Halilagić, ističući da su ovakvi projekti redovna aktivnost JP „Šume TK“, ali da, nažalost, nisu dovoljno promovisane.

Na ovoj lokaciji izborom vrste drveta opredijelili smo se na tip šume koji neće biti proizvodnog karaktera. Fokus nam je na drugim funkcijama šume. Drugim riječima na ovoj lokaciji se nikada neće vršiti sječa šume, a i slijedećih godina planiramo na ovoj lokaciji nastaviti sadnju, također sa medonosnim vrstama drveća“, kazao je direktor JP„Šume TK“ Almir Huskić.

Današnje sadnice zasađene su na prostoru Šumskog gazdinstva „Sprečko“, na zapadnim obroncima planine Konjuh, u Stražbenici, na području općine Banovići, a uz predstavnike kantonalne Vlade mladice su sadili i načelnik općine Banovići Bego Gutić, članovi Planinarskog društva „Vis“ iz Lukavca, Planinarskog društva „Banovići“, Odred izviđača „Banovići, banovićki lovci, učenici odjeljenja za šumarskog tehničara JU Mješovita srednja škola „Živinice“, te brojni građani i zaposlenici JP „Šume TK“, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK. (tl – Foto: Press TK)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *