Na Jevrejskom groblju u Beogradu osvanuli kukasti križevi i drugi nacistički simboli

Jevrejska opština Beograd upozorila je da su u nedjelju, kada je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, na Jevrejskom groblju u Beogradu osvanuli antisemitski grafiti.

Navodno, iza svega stoje pripadnici navijače grupe fudbalskog kluba Rad “United Force”, koji su se i potpisali pored nacističkih simbola koje su iscrtali.

“Veoma je zabrinjavajuće što se ovakvi incidenti dešavaju kada se u cijelom svijetu obilježava Dan sjećanja na milione nevinih žrtava stradalih u Holokaustu, u pogromima, strahotama i teroru, koji su nacisti sprovodili u Drugom svjetskom ratu”, navodi se u saopštenju.

Jevrejska opština Beograd podsjeća da se nešto malo više od godinu dana ranije, dogodio incident u kom su nepoznate osobe bacanjem čekića i kamenica razbili stakla kapele na Jevrejskom groblju u Beogradu, nekoliko dana po obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

“Učestalost ovakvih i sličnih incidenata upozorava nas da je antisemitizam u porastu. Veoma je važno da javnost bude upoznata sa ovim i da se mlađe generacije edukuju o Holokaustu, da se takav zločin nikada ne ponovi”, dodali su. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *