Na Jadranu niče nova luka, baza NATO-a i marina vrijedna 2 milijarde eura

Bit će izgrađena u području Porto Romano u sjeverozapadnom dijelu Drača

Projekt izradio je konzorcij nizozemske inženjerske firme Royal Haskoning DHV i albanske konsultantske firme Abkons

Uprava luke Drač na sjeveru Albanije saopćila je da će otvoriti natječaj za izgradnju novo teretnog terminala u svojoj najvećoj luci tokom prvog kvartala 2024.Prva faza projekta dobila je građevinsku dozvolu nakon uspješnog završetka izvedbenog projekta novog objekta, objavila je uprava luke Drač u utorak.

Detaljni projekt izradio je konzorcij koji se sastoji od nizozemske inženjerske firme Royal Haskoning DHV i albanske konsultantske firme Abkons, saopćila je ranije Vlada Albanije.

U prva 3 mjeseca 2024. godine otvara se međunarodni natječaj za izgradnju nove luke Porto Romano. Završetkom izvedbenog projekta i ishođenjem razvojne dozvole za 1. fazu izgradnje, održat će se panel konsultacija s predstavnicima NATO-a u vezi s izgradnjom pomorske baze, koja je sastavni dio ovog strateškog projekta, piše Biznisinfo.

Nova luka bit će izgrađena u području Porto Romano u sjeverozapadnom dijelu Drača. Postojeća luka u južnom dijelu grada pretvorit će novi se u novi turističko – stambeni projekt s marinom vrijedan 2 milijarde eura, a glavni investitor je firma Emaar, sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Rok za dovršetak izgradnje je 5 godina. Također se planira da se luka u Porto Romanu željeznicom poveže s intermodalnim terminalom u Prištini i intermodalnim terminalom u Strugi u Sjevernoj Makedoniji, prenio je Poslovni dnevnik.

To je potvrdila i Ministrica infrastrukture i energetike Albanije, Belinda Balluku, koja je izjavila da se uporedo s proširenjem lučkih kapaciteta u Draču sprema i proširenje postojeće brze ceste Tirana – Drač (SH2) izgradnjom zaustavne trake uz minimalne troškove eksproprijacije zemljišta, izgradnja zaobilaznice oko Tirane, čime bi se ista nadogradila na standard autoceste, te novom prugom do Prištine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *