Na IUS-u počeo 2. međunarodni balkanski turnir u streljaštvu

Institut “Yunus Emre” i Fondacija za streličarstvo iz Turkiye organizirali su 2. međunarodni balkanski turnir u streljaštvu, koji se danas i sutra održava na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na turniru učestvuju takmičari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Takmičenje profesionalaca će biti održano sutra, a danas je priliku da se upoznaju sa streljaštvom imalo blizu hiljadu učenika iz bosanskohercegovačkih škola.

Direktor Instituta “Yunus Emre“ Mehmet Akif Yaman izjavio je da će učesnici i posjetioci ovog događaja, osim streljašta, imati priliku da učestvuju i u različitim aktivnostima kao što su kaligrafija, ebru, izrada na koži, trčanje u vrećema, hrvanje, ali i brojnim drugim kulturnim i umjetničkim aktivnostima.

Drugog dana turnira u streljaštvu, sutra će prisutni u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu moći pogledati i izložbu pod nazivom “Ljudi i mostovi”, koja će biti otvorena u 16,30 sati. Autorica izložbe je TRT spikerica Esra Kaya, a kustos je Muhammed Yasir Goz.

Prvo takmičenje u streljaštvu održano je 2021. godine u Sjevernoj Makedoniji pod nazivom “Tozkoparan Iskender”, u sklopu Kupa osvajača, koji je od velike važnost za projekat streljaštva kojeg organizuje Institut “Yunus Emre” i turska Fondacija streličara.

Na prošlogodišnjem turniru učestvovalo je više od 120 učesnika iz sedam balkanskih zemalja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *