Na Husinu obilježena 30. obljetnica 115. brigade HVO Zrinski (Foto)

U Tuzli je upriličena proslava 30. obljetnice od osnutka 115. brigade Zrinski Hrvatskog vijeća obrane. Veliki broj bivših pripadnika ove brigade okupio se na Husinu i na svečan i dostojanstven način prisjetio se vremena u kojima su svojim životima branili svoju obitelj, dom i rodnu grudu.

Svečanost je započela misnim slavljem koju je predvodio vlč. Marinko Mrkonjić, dekan Tuzlanskog dekanata koji je u svojoj propovjedi  naglasio da mir svima nama treba biti trajna vrijednost kojoj trebamo težiti, a na poseban način se prisjetio poginulih branitelja koji su svoje živote dali za slobodnu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu.

Na svečanoj akademiji upriličenoj u Domu kulture na Husinu nazočnima se obratio ratni zapovjednik brigade Zvonko Jurić.

„Iako je hrvatski narod izlaskom na referendum i plebiscitarnom potporom spasio BiH kao samostalnu i neovisnu državu, napadom na RH bilo je jasno da će se ratni vihor proširiti i na našu zemlju i da nećemo biti pošteđeni nadolazećeg rata. Zaustavljanjem dugih tenkovskih kolona u Pologu i Šuici, nenaoružan i goloruki hrvatski narod pokazao je da neće dopustiti da bude protjeran sa svojih vjekovnih ognjišta. Prvi neprijateljski napad na selo Ravno još više je potaknuo već započeto osnivanje kriznih stožera kao prvog oblika organiziranih priprema za nadolazeći krvavi rat. HVO bilo je prvo organizirano za obranu BiH i to je činjenica koju nitko ne može promijeniti ma koliko god se neki trudili obezvređivati mjesto ulogu i značaj HVO-a za obranu BiH-a. I opet, bez Hrvata i HVO, BiH ne bi bilo ovakve kakva je danas”, istaknuo je zapovjednik Jurić.

Naglasio je kako je tijekom ratnih sukoba jedini cilj brigade bio očuvati i zaštiti svoj narod i dom.

„Mudrost i razboritost, doveli su nas do našeg krajnjeg cilja, a to je mir. A i u miru, opet hrvatski narod ulaže najveći napor u novom spašavanju BiH-a između seperatizma i unitarizma,  usmjeravajući našu domovinu gdje joj je i mjesto, a to je EU,  zajednica zemalja po mjeri svakog čovjeka sa najvišim standardima demokracije na svijetu“, dodao je Jurić.

Sa svečane akademije upućena je poruka kako je nužno doći do političkog dogovora u BiH na dobrobit svih koji u njoj žive.

„I zato, i sa ovog mjesta šaljemo snažnu potporu HNS da u zajedništvu hrvatskog naroda ustraje na uređenju naše domovine u nastojanjima da ona postane ugodnom domovinom sa ustavnom ravnopravnosti za sve njene narode i građane, jer svi je volimo i ona je domovina svih nas. I da rata nikada više ne bude”, zaključio je ratni zapovjednik brigade Zvonko Jurić.

U sklopu svečanog obilježavanja obljetnice 115. bnrigade HVO Zrinski, na spomenik poginulim braniteljima na Husinu položeni su vijenci, upaljene su svijeće i minutom šutnje odata im je počast. (KHKU TK)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *