Na graničnim prijelazima izdato 24.743 rješenja o izolaciji (VIDEO)

0
866

Prema dosada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima, zaključno s 10. aprilom, izdali su ukupno 24.743 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

– Trenutno su izdata 24.743 rješenja o izolaciji i broj opada jer imamo sve manje putnika koji ulaze u BiH. U posljednjih 24 sata za 193 osobe donesena je odluka o karantinu, a najviše je takvih u Unsko-sanskom kantonu, 72, zbog broja ulazaka u BiH upravo u tom dijelu zemlje – kazao je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Dodao je da je na Maljevcu došlo i do preopterećenja jer nije bilo dovoljno šatora, pa su vlasti USK-a zamoljene da probaju naći rješenje s hotelskim vlasnicima kako bi se njihovi objekti pretvorili u prihvatilišta, odnosno karantine.

-Karantinski prostor je finansiran iz budžeta FBiH tako da on ne predstavlja pritisak na kantonalne vlasti i kantonalni budžet USK-a – kazao je.

Ajdinović je istakao i da je do sada za 17.031 osobu istekla mjera izolacije.

– Nastavimo ići pravim putem, donesene su ispravne mjere koje su spriječile širenje koronavirusa u BiH – rekao je Ajdinović

Od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sva lica koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su u toku vršenja sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima a na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika uputili 254 osoba u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, gdje se oni, po izdavanju rješenja o karantinu od Federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju od nadležnih štabova civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin.

Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.915 osoba – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 301 osobu – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Ajdinović je kazao je da je do danas kažnjeno oko 200 privrednih subjekata zbog nepoštivanja odluke o cijenama osnovnih životnih namirnica.

Prema njegovim riječima, od 15. marta utvrđeno je 197 prekršaja zbog mijenjanja cijena uprkos naredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Izdavanjem prekršajnih naloga naplaćene su ili će biti naplaćene kazne u ukupnom iznosu od 311.200 KM.

Dodao je da 163 privredna ispitana subjekta nisu kršila naredbu i podnijeli su teret nepodizanja cijena bez obzira i na eventualni gubitak. (Fena, tl)

Pogledajte VIDEO

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here