Na Forum u Dubrovnik stiže 10 šefova diplomatija, ali i visoki predstavnik u BiH

Na Forum u Dubrovnik stiže 10 šefova diplomatija, ali i visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt. Glavna tema Covid-19.

Na Forum u Dubrovnik, koji se održava u petak i subotu, a glavna tema bit će mu pandemija Covida-19, ugostit će deset ministara vanjskih poslova, šefa diplomatije Evropske unije Josepa Borrella i novog visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.

Glavna tema četrnaestog izdanja ministarskog foruma bit će utjecaj pandemije Covida-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju, a u petak ga otvara premijer Hrvatske Andrej Plenković.

U Dubrovnik stižu Josep Borrell, povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, ministri vanjskih poslova Malte, Slovačke, Slovenije, Albanije, Grčke, Češke, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Latvije.

Uz domaćina Gordan Grlića Radmana, na forumu će učestvovati i posebni evropski predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kao i druge diplomate i predstavnici organizacija poput OECD-a i EBRD-a.

Svoj prvi međunarodni nastup na forumu će imati Christian Schmidt, novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a u Dubrovnik dolaze i povjerenica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica i glavna sekretarka Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

U subotu se na skupu održavaju tri diskusije, na temu geopolitike u svijetu nakon pandemije, političke situacije na Zapadnom Balkanu te ekonomskog razvoja na tom području kroz Evropsku uniju i inicijative Triju mora i Kina 17+1.

Isti dan u Dubrovniku se otvaraju Dubrovačke ljetne igre, a prisutni će biti i posjetioci foruma. Forum će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama – učesnici će morati predočiti Covid-potvrde, a na licu mjesta bit će omogućeno testiranje, objavio je HRT.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *