Na današnji dan: Bitka na Neretvi

0
952

1540 – U Rudaj Fildsu kod Čestera u Engleskoj održana je prva trka konja.

1788 – Austrijski car Josif II objavio je rat Turskoj. U ratu, koji je završen 1791. po Austriju nepovoljnim Svištovskim mirom.

1801 – Mirovnim ugovorom između Austrije i Napoleonove Francuske u Linevilu na sjeveroistoku Francuske prestalo je da postoji Sveto rimsko carstvo, iako se car Franc II Habsburg odrekao titule rimskog cara nemačkog naroda pet godina kasnije.

1849 – Italijanski revolucionar Đuzepe Macini (Giuseppe Mazzini) proglasio je Rim republikom.

1881 – Umro je Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svjetskih književnika, čije je djelo u 20. vijeku postalo neiscrpan izvor za najraznovrsnije književno-teorijske, estetičke, psihološke i filozofske studije i tumačenja. Uticao je na ukupnu evropsku i američku književnost, a posebno su se na njega pozivali ekspresionisti u književnosti i egzistencijalisti u filozofiji (“Zločin i kazna”, “Braća Karamazovi”, “Bijedni ljudi”, “Poniženi i uvrijeđeni”, “Zapisi iz mrtvog doma”, “Idiot”).

1934 – Jugoslavija, Grčka, Turska i Rumunija potpisale su u Atini Balkanski pakt (Balkanska antanta), odbrambeni savez od bugarskih i italijanskih aspiracija. Izbijanjem Drugog svjetskog rata savez je oslabio zbog različitih stavova zemalja članica prema Njemačkoj i Italiji, a pristupanjem Rumunije i Jugoslavije Trojnom paktu sasvim se raspao.

1942 – U njujorškoj luci izbio je požar na francuskom putničkom brodu “Normandija”, tada najvećem i najelegantnijem u svijetu, poslije čega je brod potonuo.

1943 – Teške borbe za pacifičko ostrvo Gvadalkanal okončane su u Drugom svjetskom ratu pobjedom američkih snaga nad japanskom armijom.

1943 – Počeo je protivnapad partizana u Drugom svetskom ratu protiv združenih njemačkih i italijanskih, četničkih i ustaških snaga na Neretvi, poznat kao “Bitka za ranjenike”. Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu njemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika je prebačeno na lijevu obalu Neretve.

1957 – U Portugalu je umro Mikloš Horti (Miklos Horthy, mađarski diktator, 1920-44). Kao zapovjednik krstarice “Navara” učestvovao je u gušenju pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918, uveo je Mađarsku u rat na strani Hitlera i učestvovao u agresiji na Jugoslaviju. Odgovoran za istrebljenje Jevreja i zločine nad civilima, nakon zbacivanja s vlasti pobjegao je u Portugal. U Jugoslaviji je bio proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija civila u Vojvodini.

1969 – Boing 747 džambo džet izvršio je prvi probni let.

1977 – Umro je ruski konstruktor aviona Sergej Vladimirovič Iljušin koji je tokom tri decenije konstruisao više od 50 tipova aviona. Posebno je poznat po oklopnom jurišnom avionu “Il-2” za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva u Drugom svjetskom ratu.

1981 – General Vojćeh Jaruzelski (Wojciech) postao je predsednik poljske vlade.

1984 – Umro je šef sovjetske države i vladajuće Komunističke partije Jurij Vladimirovič Andropov. Bivši šef Komiteta državne bezbednosti (KGB), koji je naslijedio Leonida Brežnjeva krajem 1982, bio je na vlasti manje od 16 mjeseci.

1991 – Na referendumu u Litvaniji, iz kojeg su bili isključeni građani ruske nacionalnosti, više od 90 odsto birača glasalo je za otcjepljenje od SSSR-a.

1999 – Kina je prekinula diplomatske odnose s Makedonijom zbog odluke vlade u Skoplju da uspostavi diplomatske odnose s Tajvanom.

2002 – Umrla je britanska princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete, poznata po glamuroznom i burnom životu.

2005 – Umro je poznati televizijski i radijski novinar Milovan Ilić Minimaks.

2008 – Turski parlament usvojio je uprkos oštrom protivljenju opozicije, dva ustavna amandmana kojima se ukida obavezno pokrivanje glave i nošenje marama na univerzitetima u toj zemlji.

2017 – Međunarodni filmski festival Berlinale počeo je u glavnom gradu Nemačke političkom konotacijom – glumci su na otvaranju u negativnom kontekstu pominjali američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i političke mjere za koje se zalaže. (bdd)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here