Obilježen 15. maj: Prije 32 godine Tuzla je odbranjena od velikosrpske agresije (Foto)

Delegacije su se nakon Brčanske Malte okupile i na Slanoj banji gdje je odata počast braniteljima Tuzle i civlnim žrtvama agresije na BiH
obiljezavanje dana odbrane grada tuzla od srpske agresije na brcanskoj malti
Nizom aktivnsoti obilježen je Dan odbrane Tuzle (Foto: D. Zabuš/TL)

U Tuzli je danas obilježen jedan od najznačajnih datuma za ovaj grad, ali i Bosnu i Hercegovinu. 

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim braniteljima danas je u naselju Brčanska Malta obilježena 32. godišnjica odbrane grada od velikosrpske agresije 15. maja 1992. godine.

Selim Bešlagić, koji je bio gradonačelnik Tuzle tog 15. maja, istakao je da bi bio sretan čovjek kada bi do kraja njegovog života s druge strane stigla vijest da su konačno shvatili da je potpukovnik Mile Dubajić kriv za događaj na Brčanskoj Malti.

Ono što ja znam, a i vrijeme pokazalo, imam informacije da i u tim redovima ima ljudi koji kažu da je Dubajić kriv. Dubajić je na sudu rekao da snosi krivicu, ali je problem u tome što niko neće da ga procesuira. Predlagao sam da se suočimo s porodicama žrtava, jer smatram kako svaka porodica mora dobiti odgovor ko je kriv za to, ali kada se počne s politiziranjem onda u tome nemate istine i pravde – kazao je Bešlagić.

Naveo je da se riječi ponavljaju svakog 15. maja i da on više neće davati izjave o 15. maju i Brčanskoj Malti dok se definitivno ne utvrdi istina u nadležnom sudu.

Tadašnji načelnik SJB Tuzla Meša Bajrić također se prisjetio 15. maja, ali i datuma 28. april kada je formirana Vojska SR Jugoslavije i 12. maj kada je formirana Vojska RS. U to vrijeme, kaže on, dvije trećine Bosne i Hercegovine je bilo pod okupacijom.

Neka znaju i Beograd i Zagreb da je ovdje branjen multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Koliko god je važan 15. maj s aspekta odbrane grada, važna je odbrana svih građana i važno je odbranjeno naoružanje Teritorijalne odbrane koje je pokušala vojska opljačkati. Bez tog naoružanja ne bi bilo Drugog korpusa, ne bi bilo odbrane BiH. U odbrambenom mehanizmu tog 15. maja bilo je svih građana koji su branili pravo na život svih građana. U smislu kulture sjećanja moramo govoriti o činjenicama – rekao je Bajrić.

Delegacije su se nakon Brčanske Malte okupile i na Slanoj banji gdje je odata počast braniteljima Tuzle i civlnim žrtvama agresije na BiH. (t – Foto: Darko Zabuš)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *