Na balkanskoj ruti duplo više migranata nego prošle godine

0
299

Broj migranata koji protivzakonito prelaze kopnenu granicu EU preko zapadnog Balkana više je nego udvostručen u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2019, navodi se u izvještaju Evropske agencije za zaštitu granica Frontex.

U izvještaju se ističe da je u oktobru registrovano gotovo 3.500 ilegalnih prelazaka granice na balkanskoj ruti, te da je taj broj za više od jedne trećine veći u odnosu na septembar.

Više od polovine ilegalnih migranata u regionu ove godine su državljani Sirije, dok jednu četvrtinu čine državljani Afganistana, navodi se na zvaničnoj internet stranici Frontexa.

Prema podacima Agencije, ukupan broj migranata koji ilegalno prelaze vanjske granice EU smanjen je za 21 posto, na 87.500, zahvaljujući manjem broju onih koji dolaze u područje istočnog i zapadnog Sredozemlja.

Kada je riječ o centralnom Sredozemlju, broj migranata koji ilegalno prelaze granicu smanjen je za 29 posto u prvih deset mjeseci 2020. u odnosu na isti period prošle godine.

U izvještaju se navodi i situacija u Zapadnoj Africi, odakle je više od 5.300 migranata ilegalno došlo do španskih Kanarskih ostrva u oktobru, a ukupan broj onih koji su protivzakonito prešli granicu ove godine dostigao je 11.400, većina od početka augusta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here