Na Aleji mladosti obilježena 28. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji (Foto)

Na Aleji mladosti na Slanoj banji danas je, kao i svakog 25. maja, upriličeno odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomen obilježje Tuzlanskoj mladosti i drugim civilnim žrtvama rata.

Okupljeni roditelji, članovi porodica tragično nastradale mladosti prisjetili su se jednog od najtežih dana u historiji Tuzle kada je 71 život tragično ugašen.

Podsjećamo, prije 28 godina, 25. maja 1995. godine, pripadnici tzv. Vojske Srpske Republike pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na centar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu osobu.

Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine starosti. Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti.

Za stravičan zločin na tuzlanskoj Kapiji pravomoćno je osuđen Novak Đukić, bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, kojem je zbog naredbodavne odgovornosti u masakru nad civilnim žrtvama izrečena kazna od 25 godina dugotrajnog zatvora, a u novom postupku od 20 godina zatvora.

Đukić je danas penzionisani general VRS-a, nalazi se u Srbiji gdje više godina i izbjegava izdržavanje zaslužene zatvorske kazne.

Sahrana poginulih kod Kapije obavljena je noću, zbog straha od novog zločinačkog granatiranja, uz velike mjere bezbjednosti. Taj događaj prenijele su najveće svjetske novinske agencije.

Godine prolaze, a tuga i bol ostaju u srcima roditelja poginule djece, braće, sestara, rodbine, svih građana Tuzle. Vidjelo se to i danas na Aleji mladosti, pored svakog spomenika neke od žrtava masakra. Muk, suze, bol koja ne prestaje… (TL – Foto: Darko Zabuš)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *