Na 42. Pozorišnim igrama BiH, predstava Narodnog pozorišta Tuzla proglašena najboljom

Publika je također izrazila svoje mišljenje, dodijelivši nagradu za najbolju predstavu predstavi „Otac“ Kamernog teatra 55

(Sjajna predstava dobila još jednu nagradu-Foto: Facebook )

Na 42. Pozorišnim/Kazališnim igrama Bosne i Hercegovine u Jajcu, stručni žiri u sastavu reditelj Ivan Leo Lemo, rediteljica Slađana Kilibarda i teatrolog Hasan Zahirović, dodijelio je nagradu za najbolju predstavu u cjelini predstavi „Tri prikazivanja Boga“. Ovu predstavu, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, režirao je Aleš Kurt.

Predstava „Tri prikazivanja Boga“ osvojila je i nagradu za najbolju dramaturgiju, također potpisanu od strane Aleša Kurta, dok je Specijalna nagrada žirija za scenski pokret pripala Belmi Lizde Kurt.

Rediteljica iz Ukrajine, Oksana Dmitrieva, dobila je nagradu za najbolju režiju za predstavu „Otelo“ Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Predstava „Otelo“ osvojila je i nagradu za najbolju scenografiju koju potpisuje Mikailo Nikola, dok je glumac Ermin Bravo nagrađen za ulogu Otela, jedna od pet nagrada za najbolja glumačka ostvarenja.

Nagrada za najbolji dramski tekst suvremenog autora pripala je Vidi Davidović za tekst „Mali ratovi i kabine Zare“, u izvedbi Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke. Ova predstava također je osvojila nagradu za najbolju kostimografiju, koju potpisuje Ana Savić-Gecan.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodijeljene su:

  • Snežani Vidović za ulogu Mirjane u predstavi „Drama o Mirjani i onima oko nje“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica
  • Vladimiru Jurcu za ulogu oca u predstavi „Otac“ Kamernog teatra 55
  • Erminu Bravi za ulogu Otela u predstavi „Otelo“ SARTR-a
  • Nikolini Friganović za ulogu u predstavi „Mali ratovi i kabine Zare“
  • Nadinu Mičiću za ulogu u predstavi „Otac“ Kamernog teatra 55

Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Tamari Miličević-Stilić za ulogu u predstavi „Drama o Mirjani i onima oko nje“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, dok je nagradu za najbolju muziku osvojila Irena Popović Dragović za muziku u predstavi „Otac“ Kamernog teatra 55.

Publika je također izrazila svoje mišljenje, dodijelivši nagradu za najbolju predstavu predstavi „Otac“ Kamernog teatra 55.

Čuvar ključeva grada Jajca ove godine bio je Strajo Krsmanović. (sb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *