MZ Breške: Klizište prijeti potpunoj blokadi naselja Nikolići

0
418
kliziste mz breske naselja nikolici hidani
Klizište -Ilustracija

Stanovnici MZ Breške u naseljima Nikolići i Hidani već osam godina strahuju od klizišta na glavnoj prometnici koja ih povezuje s gradom i od životne je važnosti.

Svake godine gradske vlasti obećavaju sanaciju, ali ispostavilo se da su to bila uzaludna obećanja. Željko Trgovčević ističe da je zbog opasnosti za putnike i urušavanja prometnice prestao prometovati gradski autobus, a u zadnje vrijeme je onemogućen dovoz bilo kakvog materijala s kamionima i drugim teškim strojevima.

„Pisali smo na razne institucije i tražili da se izvrši sanacija dok stanje nije bilo ovako loše. Nažalost, nije bilo razumijevanja i došli smo danas u situaciju da svaka naredna kiša može potpuno presjeći putnu komunikaciju. Teško je shvatiti zbog čega smo izostavljeni iz projekata sanacije posljedica klizišta, a posebno, jer je ovo naseljeno mjesto i to nam je jedini izlaz prema gradu.

Klizište prijeti glavnoj prometnici koja naselja Nikolići i Hidani povezuje sa gradom

Mještani naselja Nikolića i Hidana se u 2021. godini bore za sanaciju puta i to je doista poražavajuće. Ne znam što bi bilo da tražimo neke ozbiljnije projekte, a treba napomenuti da imamo velikih problema u ljetnim sušnim razdobljima jer nemamo gradski vodovod, kanalizaciju, gradski prijevoz, kvalitetan internet i sve ono što svakom čovjeku treba za normalan život“, ističe Trgovčević.

Vijećnik HDZ BiH Nikica Vidović prilikom posjeta istaknuo je kako će ponovno ovaj problem iznijeti na sjednicu Gradskog vijeća Tuzla iako je u više navrata traženo da se izvrši hitna sanacija kritične putne komunikacije.

„Teško je bilo što reći stanovnicima nakon osam godina od kada su se dogodila klizišta. U više navrata smo upozoravali da nema dovoljno sluha gradskih službi za naselja koja su izvan užeg gradskog područja. Ovo nadilazi bilo kakvu politiku, jer ljudima je ugrožen svakodnevni život. Nadam se kako će Civilna zaštita i Služba za komunalne poslove konačno shvatiti potrebu da se odmah pristupi sanaciji kritičnih točaka i da se izbjegne bilo kakva nesreća s težim posljedicama. Mjesta na obroncima Majevice su veliki potencijal za razvoj turizma i umjesto da danas prezentiramo viziju takvog razvoja mi se nažalost mučimo oko sanacije puta“, rekao je Vidović prilikom posjete.

Na lokalitetu Nikolića nalazi se nekropola sa stećcima koja je još 2010. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Tada su, kako kažu mještani, bila velika obećanja kako će to biti važno mjesto na turističkoj karti Tuzle. Danas je nažalost takvo stanje da niti su izgrađene pristupne ceste do ovog lokaliteta, niti više itko brine za tako važan kulturni i povijesni biser.

Na lokalitetu Nikolića nalazi se nekropola sa stećcima koja je još 2010. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH

„Puno toga je obećavano. Dolazili su tu razni stručnjaci, područje je od posebnog značaja i nitko ne smije ništa uraditi bez dozvole nadležnih institucija. Žalosno je da jedan ovakav lokalitet umjesto da bude u funkciji kulturne i turističke ponude je nekako pao u zaborav. Cijelo područje Brežaka, Obodnice, Doknja je vrlo pogodno za bicikliste, šetnje i druge vidove turizma i za takvo nešto je potreban poticaj vlasti“, zaključuje Trgovčević.

Gradski odbor HDZ BIH Tuzla poziva sve nadležne institucije vlasti da bez odlaganja započnu proces sanacije ceste kako bi se barem vratio gradski prijevoz kao i da institucije u čijoj nadležnosti su nacionalni spomenici započnu s većom promocijom, zaštitom i očuvanjem naše kulturne i povijesne baštine. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here