MVP Austrije Schallenberg: Pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU-u važnije i hitnije nego ikad

U 21. stoljeću nijednu granicu ne treba mijenjati vojnom agresijom, ne treba gaziti međunarodno pravo, poručio je u intervjuu za AA ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg

0
170

Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg poručio je kako je pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) važnije i hitnije nego ikad, javlja Anadolu Agency (AA).

Schallenberg je tokom vikenda učestvovao na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF), čiji je globalni komunikacijski partner AA, a govorio je na panelu pod nazivom “Traženje zajedničkog jezika na Bliskom istoku”.

U intervjuu za AA, koji je dao u pisanoj formi, Schallenberg se dotakao rusko-ukrajinskog rata.

“Putinova agresija na Ukrajinu gorko pokazuje da nam je diplomacija potrebna više nego ikad. Glavna tema ADF-a o ‘rekonstrukciji diplomacije’ dobila je još više na značenju nakon 24. februara, jedne od najvažnijih prekretnica u novijoj evropskoj povijesti”, rekao je Schallenberg.

Dotakao se trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Turkiye – Rusija – Ukrajina.

“Glavni cilj trebao bi biti zaustaviti Rusiju. U 21. stoljeću nijednu granicu ne treba mijenjati vojnom agresijom, ne treba gaziti međunarodno pravo”, poručio je šef austrijske diplomatije.

Pozivajući Rusiju da se povuče iz Ukrajine, da započne pregovore i pruži priliku dijalogu i diplomaciji, Schallenberg je dodao: “Iako trilateralni ministarski sastanak, koji se održao na margini ADF-a, nije imao konkretne rezultate, bio je samo prvi korak. Nadam se da će se dijalog nastaviti.”

Naglasio je potrebu za proglašenjem hitnog prekida vatre i stvaranjem održivih humanitarnih koridora za ublažavanje patnje,

“Sve pohvale Turkiye za njezine diplomatske napore po ovom pitanju”, poručio je Schallenberg.

Podvukao je kako je pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU-u važnije i hitnije nego ikad.

“Za nas je bitno da sve zemlje koje žele ući u EU ispunjavaju iste kriterije. Brzi proces pristupanja nije predviđen. Turkiye je ključni partner EU-a u mnogim područjima od zajedničkog interesa kao što su ekonomska suradnja, migracije, borba protiv terorizma i klimatske promjene. Međutim, kao što znate, pristupni pregovori s Turkiye zastali su iz očitih razloga i stav Austrije po tom pitanju je jasan”, kazao je Schallenberg.

Schallenberg je također poručio da se ne slaže s kritikama da Evropa osjetljivost koju pokazuje prema Ukrajincima koji bježe od rata nije pokazala prema Sirijcima.

“U Evropi postoji široka podrška i zaštita za izbjeglice iz Sirije. Samo u Austriji 2015. i 2016. iz Sirije je došlo više od 100.000 ljudi. Također cijenimo ono što su Turkiye i turski narod učinili za izbjeglice iz Sirije. Naš je pristup uvijek bio da brinemo o izbjeglicama u najbližem mjestu njihovoj zemlji”, naveo je Schallenberg.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here