Muzej istočne Bosne pripremio izložbu “Osjeti muzej”

Izložba će biti praćena audio vodičem koji smo prilagodili slijepim i slabovidnim osobama kako bi im omogućili samostalno praćenje izložbe

0
206
Izložba će biti otvorena do 1. novembra (Foto: MIB)

Činjenica je da osobe sa invaliditetom, zbog socijalnih i fizičkih prepreka, imaju ograničene mogućnosti za ravnopravno učestvovanje u društvenim i kulturnim zbivanjima. Upravo zato je Muzej istočne Bosne Tuzla pripremio izložbu pod nazivom „Osjeti muzej“ koja će biti taktilnog karaktera, prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, prateći trend inkluzije po novom strateškom usmjerenju muzeja.

Na izložbi će, između ostalog, biti postavljena vajarska djela iz umjetničke zbirke Muzeja istočne Bosnetako da budu fizički dostupna svakom posjetiocu sa mogučnošću njihovog dodirivanja bez opasnosti od oštećenja i pridržavajući se strogo epidemioloških mjera za šta u svi kustosi prošli dodatni trening.

Izložba će biti praćena audio vodičem koji smo prilagodili slijepim i slabovidnim osobama kako bi im omogućili samostalno praćenje izložbe. Audio opis će u velikoj mjeri poboljšati dostupnost i razumijevanje izloženih umjetničkih djela jer će svaki predmet biti detaljno opisan. Tako će slijepe i slabovide osobe dobiti jasniju predstavu o svakom eksponatu: njegovom izgledu, dimenzijama, boji, ukrasima, funkciji, porijeklu i historijskom kontekstu.

Od ove godine ovo će biti standardna inkluzivna praksa muzeja koju želimo dodatno razviti i za druge marginalizovane grupacije u našem društvu. Izložba nije isključivo za slijepe i slabovidne i svi su dobrodošli. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 14. oktobra u 12 sati i trajat će kraja mjeseca, saopćeno je iz MIB-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here