Muslija optužen zbog nedozvoljenog plasmana videa, serija i filmova

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Amara Muslija (1997.) iz Bijeljine, koji se tereti da je nezakonito omogućio plasman većeg broja video sadržaja, serija i filmova iz BiH i regiona, putem interneta, a čije je prikazivanje zaštićeno autorskim pravima.

Optuženi se tereti da je u novembru 2019. godine, protivno članku 32. Zakona o autorskim i srodnim pravima, bez odobrenja nositelja autoskih prava, putem više internet stranica, učinio javno dostupnim za pregled više od 700 epizoda različitih tv serija, autora i produkcija iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tereti se da je navedena autorska djela učinio dostupnim široj javnosti pristupom preko računara, pametnih telefona, televizora i odgovarajućih uređaja za prijem i obradu digitalnih zemaljskih televizijskih i satelitskih signala.

Istragom je utvrđeno da je Musli, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, postavljao reklame i različite vidove oglašavanja i programa za zaradu putem pridruživanja i oglašavanja, postavljenih na njegovim web stranicama na društvenim mrežama, gdje je kao kontakt ostavljao svoje e-mail adrese.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *