Muškarac preminuo od posljedica mišje groznice

Muškarac preminuo od mišje groznice- potvrđeno je u SKB Mostar. Nekoliko sporadičnih slučajeva oboljelih od mišje groznice je izliječeno.

0
207
U Mostaru muškarac preminuo od mišje groznice Foto:Arhiv

Muškarac preminuo od mišje groznice – potvrđeno je u SKB Mostar. Nekoliko sporadičnih slučajeva oboljelih od mišje groznice je izliječeno.

U Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar prošlog mjeseca su hospitalizirana dva pacijenta s kliničkom sumnjom na hemoragijsku vrućicu s bubrežnim sindromom tzv. “mišju groznicu”.

Nažalost, muškarac je preminuo od posljedica koje su uzrokovane ovom groznicom.

Informacija je potvrđena SKB Mostar za portal Radiosarajevo.ba.

– Muška osoba A.M. (1987.) preminula je na Odjelu za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar uslijed komplikacija uzrokovanih tzv. mišjom groznicom, piše Radiosarajevo.ba

Nekoliko sporadičnih slučajeva pacijenata oboljelih od mišje groznice, koji su se liječili u SKB Mostar, su izliječeni i otpušteni kućama.

Mišja groznica se najčešće javlja kao blago oboljenje, slično prehladi ili gripi. U malom procentu inficiranih, bolest može imati teži tok, s izraženim krvarenjima i razvijenim hemoragičnim sindromom, kada zahtijeva bolničko liječenje. Smrtni ishod kod teških oblika bolesti se javlja u pet do deset procenata, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Slična bolest s različitim kliničkim manifestacijama opisana je širom svijeta.

Obično je moguće sve slučajeve oboljenja epidemiološki povezati s endemskim područjem gdje je infekcija nastala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here