Muriz Memić uputio otvoreno pismo Branku Periću

Muriz Memić danas, 22. decembra uputio je otvoreno pismo Branku Periću, predsjedavajućem Sudskog vijeća.

Podsjećamo, sudija Branko Perić je 24. novembra pročitao oslobađajuću presudu Suda BiH za Zijada Mutapa, Alisu Ramić (rođ. Mutap), Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića.

Pismo Muriza Memića prenosimo u cjelosti:

“Ponovo sudija Perić…
Zar ga nije stid da se obraća javnosti i govori o predmetu ‘Dženan Memić’?
Toliko riječi izgovorenih uzalud u cilju da popravi svoj izgubljeni ugled, ali to radi neubjedljivo i dvosmisleno.
Obraćam se javnosti da jasno dam do znanja, da bez dvoumljenja nastavljam još jaču borbu za istinu u otkrivanju ubica moga sina i ovakvi istupi predstavnika pravosuđa govore da sam na pravom putu.

Jesam ja na ulici tražio pravdu, kao i ispred Suda BiH, jer je to moj način borbe za istinu. Nije mi zabranjeno, to je moje pravo.
Postavljam pitanje sudiji Periću, u svjetlu njegovih ranijih istupa o predmetu ‘Dženan Memić’: “Kojim putem krenuti da se otkriju ubice mog sina?”

Perić samo kritikuje, a ne nudi rješenja. Time se svrstava u red predstavnika pravosuđa koji pasivno posmatraju i ne preduzimaju nikakve profesionalne korake da poboljšaju stanje u društvu.
Daje intervjue u medijima kako bi opstao u javnom prostoru, ali ne doprinosi niti jednom rješenju problema.

Ako sam u svojoj borbi za istinu učinio bilo kakvu nezakonitost, spreman sam odgovarati. Od pojedinaca kao što je sudija Perić, očekujem potpuni profesionalni pristup objektivnom postupanju i kontinuitet u svojim stavovima, a ne da ih mijenja kako razni vjetrovi pušu.
Ja sam čovjek iz naroda i tražim istinu o ubistvu moga sina.

A on je sudija Suda Bosne i Hercegovine, obavezan i dužan da radi isključivo u korist građana, pravne države, pa čak i da istrpi svaki vid pritiska.
Tužioci i sudije nisu, kako Perić to pogrešno predstavlja, i ne smiju biti nedodirljivi u svojoj odgvornosti nama građanima – mi njih plaćamo da rade po zakonu, za nas, a ne obrnuto.

Niko nije iznad Ustava i zakona, a Ustavom i zakonom je zagarantovana sloboda medija, sloboda govora, kao i pravo na pravdu.
Gospodine Periću, to nije politika. Zar ja puno tražim?
Muriz Memić nakon presude Suda BiH citirao Balaševića: “Mater svima! Ne odustajem!” 24.11.22. 09:08
Muriz Memić nakon presude Suda BiH citirao Balaševića: “Mater svima! Ne odustajem!”

Da sam išao metodom koju vi predlažete, u ovom društvu kojem ste ranije precizno davali dijagnozu, potom promijenili stav iz ko zna kojih razloga, ja bih se izgubio u tugovanju i svi bi me samo tapšali po ramenu i žalili.
Ja to neću dozvoliti i uzdignute glave, dostojanstveno kao i do sada, ću tražiti pravdu zato što ubice mog djeteta, ali i ljekari, sudski vještaci, tužioci i policajci koji su pokušali zataškati to ubistvo, kad-tad moraju odgovarati!”

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *