Mural koji prečišćava zrak: Tuzla u borbi protiv smoga (Foto)

Globalni izazov onečišćenja zraka u urbanim gradskim područjima je opasnost koja svakodnevno utječe na zdravlje stanovništva i kvalitetu okoliša. Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije – WHO (Izvještaj Ambient air pollution: A global assessment of exposure and burden of disease, 2016), Tuzla ima najvišu koncentraciju PM10 čestica u zraku od svih gradova u Evropi, a godišnja stopa smrtnosti povezana sa zagađenošću zraka je veća u Tuzli nego u drugim gradovima u BiH.

Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Herecgovine prepoznao je značaj ovog problema i odlučio finansijski podržati realizaciju projekta „Ulovimo smog i zagađujuće čestice – umjetnost u funkciji unapređenja kvalitete zraka i podizanja javne svijesti stanovnika Grada Tuzla“ kojeg implementira nevladina organizacija FEA – Inicijativa za šumarstvo i okoliš (eng. Forestry and Environmental Action).

U petak, 23. juna 2023. godine, u Tuzli je svečano obilježen uspješan završetak ovog projekta ispred oslikanog fotokatalitičkog murala koji će od sada na adresi Rudarska 55 „hvatati“ zagađujuće čestice i krasiti naselje Irac.

Mural nosi poruku kolektivne odgovornosti i ima za cilj jačanje javne svijesti o značaju problema zagađenosti zraka. Oslikan je specijalnim fotokatalitičkim bojama koje, zahvaljujući titanijum oksidu (TiO2) u svom sastavu, imaju sposobnost prečiščavanja zraka vezujući za sebe zagađujuće čestice poput azotnih oksida (NOx) koje ispuštaju automobili i industrijska postrojenja.

Osim funkcionalnosti, mural ima i značajnu umjetničku vrijednost, a potpisuje ga David Strauss, kanadsko-češki muralista svjetskog imena koji je do sada učestvovao u nizu kampanja i oslikao neke od najpoznatijih svjetskih murala.

Želim se zahvaliti stanarima naselja Irac na suradnji proteklih dana i želim se izviniti što sam pravio nered, zauzimao vam parking mjesta i sl. Lik mlade žene oslikan na muralu je nepoznata ličnost i ona predstavlja sve nas, ona je vaš novi susjed. Ideja kojom smo se vodili otkako smo došli u Tuzlu jeste to da budućnost posuđujemo od mlađih naraštaja. Moj posao je da kreiram inspiraciju novim generacijama i ako im u tome ostavimo pozitivno razmišljanje, onda će i oni taj optimizam prenijeti narednim generacijama u Bosni i Hercegovini. Bilo mi je veliko zadovoljstvo družiti se s vama proteklih dana i želim vam se duboko zahvaliti na gostoprimstvu – istakao je u svom obraćanju stanarima umjetnik David Strauss.

Svečani događaj je ispred Grada Tuzla otvorila gđa Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla:

Grad Tuzla je od samog početka podržao ovu ideju, održali smo nekoliko sastanaka sa predstavnicima Inicijative za šumarstvo i okoliš i putem medija smo kontinuirano promovisali ovaj projekat. Ovom prilikom želim da čestitam stanarima naselja Irac i Rudarske ulice koji su izabrani kao mjesto za oslikavanje ovog murala od 6 predloženih zgrada. Smatramo da je ovo zadovoljstvo i velika čast za ovo naselje, ali i Grad Tuzlu – navodi Perićka.

Obilježavanju završetka projekta su također prisustvovali predstavnici etažnih vlasnika oslikane zgrade, lokalna nevladina udruženja koja se bave zaštitom okoliša te svakako i predstavnici nevladine organizacije FEA koja je implementirala cijeli projekat:

Odlučili smo da se ovaj projekat realizuje u Tuzli s obzirom da i Tuzla poput Sarajeva ima veliki problem sa zagađenošću zraka. U Sarajevu je već ranije održan festival koji je koristio i promovisao korištenje ovih boja, pa smo željeli da i Tuzla dobije prvi ovakav mural. Osim univerzalne umjetničke vrijednosti mural ima i funkcionalnu vrijednost. Na muralu stoji natpis „Čist zrak nije privilegija nego pravo svih nas. Odakle početi?“ – ovaj natpis ukazuje na problem onečišćenja zraka i poziva na akciju – ističe Samir Husić, predstavnik Udruženja FEA i projektni asistent na ovom projektu.

Presretni smo sa predivnim i teškim poslom koji je uradio g. David. Također, istakla bih radionicu koju su održali predstavnici Udruženja FEA prije oslikavanja murala na kojoj smo mogli postavljati različita pitanja i tako se informisati o značaju ovog murala. Važno je istaći koliko je značajno edukovati se na ovu temu“ – navodi Emira Rašljanin, predstavnica stanara u Rudarskoj ulici.

Projekat je imao za cilj prijenos inovativne i dobre evropske prakse i alata u smislu implementacije novog koncepta smanjenja zagađenosti i unapređenja kvalitete zraka na području Grada Tuzla. Oslikavanje fotokatalitičkog murala Grad Tuzlu postavlja na mjesto primjera dobrih praksi u borbi protiv zagađenosti zraka.

Tuzla je napravila prvi korak – mural ne samo da oduševljava oko, već je i tihi borac za kvalitetu zraka, navodi se u saopćenju FEA. (Foto: FEA)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *