Muljaža bez granica: Korupcija leti u nebo!

12
4135

Iz redova bliskih odlazećem gradonačelniku Tuzle, Jasminu Imamoviću, dobili smo podebeo koverat s papirima koji govore da kurupcija nema granica i da leti u nebo!

Papir prvi se odnosi na „Javni oglas o nadmetanju-licitaciji“za prodaju nekretnine u vlasništvu Grada Tuzle za izgradnju poslovno-stambanog objekta „S“ sa vanjskim uređenjem u okviru nerealizovanog dijela Prostorne cjeline „Sjenjak 1“. Naravno, svi sudionici u nadmetanju su imali uredne dokumente, a pobijedio je najbolji, odnosno, koji je ponudio najveću cijenu zemljišta.Tu ništa nije sporno, glede zakona i građanskog reda.

Onda naš insajder, crno na bijelo, piše da je brzom brzinom, započeta izgradnja na dva objekta sa po dva sprata više od onog koji je bio na licitaciji, a na trećem sa osam na 16 spratova! Time je budžet Grada, smatraju oni koji se razumiju, oštećen za dva miliona maraka, a da ne govorimo da za 50 posto povećanu spratnost ne prate rate i drugi sadržaji. Vidi se to na crtežu koji smo dobili.

U drugom slučaju, za vrijeme kad je korona bila u najvećoj ekspanziji, 3. aprila 2020. godine, nanovo na licitaciji pobjeđuje ista firma za gradnju na Stupinama. Predviđena je spratnost:  podrum+prizemlje+20+potkrovlje, što se vidi iz Oglasa o prodaji kojeg nam je poslao insajder. Međutim, investitor je dodao još devet spratova čime je budžet oštećem za milion i po maraka! Naravno, ne svojom odlukom već Odlukom Gradskog vijeća Tuzle od 31. avgusta 2020. godine „kojom su naknadno usvojene izmjene regulacionih
planova gore navedenih objekata“.

Kako je Jasmin Imamović Merkator, pravnik i stručnjak za zemljište i zemljišne knjige i autor priručnika o tim problemima, on je i odobrio da građevinska muljaža leti u nebo. Međutim, on ni jednu kriminalnu radnju na štetu Grada nije uradio bez stručnog mišljenja Gradskog pravobranilaštva Tuzla, a moguće i uz mig Kantonalnog tužiteljstva! (E.A.)

12 Komentari

  1. Imal koji NOVINAR “damu” pa da konačno čestita jednom optužnicom 79-ti rodendan VEČNOM direktoru CENTRALNOG grijanja Nevresu Arnautovicu najvecem pobocnom muljatoru g. Merkatora.

  2. Ako Imamovic nizasta ne bude optuzen onda ovo nije drzava nema ni prava ni pravde koji je to kriminalac i koliko je pokrao valjda Ce jednog dana osvanuti
    Ali on se ne može i ne smije u svojim lopovlucima zaustaviti i jos ovo ne treba mu dozvoliti da pokraden izbore

  3. Konkretna korupcionaška šema “nadgrađivanja” je već desetljetno odlično koordinirano uhodana, ali je direktno ova urnebesna po svojoj očigledno tužiteljski anticipativno “avansiranoj zastari”, kao svojoj ključnoj suštini, shodno domaćim “pozitivnim zakonima”. Baš kao svojedobno čuvena predratna varijanta tuzlanske “anticipativne kamate”. Doduše, neki tadašnji akteri te afere su fasovali ćuze, a ovi sada se proglašavaju “uspješnim biznismenima” i još uspješnijim političarima. Do kada, to se još ne zna: plebos je zadovoljan, patriciji još zadovoljniji. Sveopšta idila, ili se tako samo čini. Ko zna.

  4. To je jos jedan dokaz da zakon ne vazi za njih.Jer oni su zakon, oni su kriminal oci su ti koji imaju pravo da pljackaju narod.Tuzlaci su pristali da ih pljsckaju , ponizavaju ,Oni su za to glasali.Ako im je položaj u kojem su dobar.Aferim! Tražili ste gledajre!

  5. Hahaahahah,smješan diskurs autora,uz niz malicioznih tvrdnji,sve se može zatražiti legalnim putem,dobri moj Ekreme…

  6. U Tuzli godinama vlada građevinska mafija, koja je uvezana sa Gradskom upravom i Tužilaštvom TK. Talovi koji oni između sebe dijele ispaštaju svi građani Tuzle. Dok se oni bogate budžet Grada je sve manji. Njihova bahatost se ogleda u tome da unaprijed dogovore kome će dozvoliti da gradi zgradu i da nakon javnog nadmetanja taj dobija još spratova na crno.. Ukoliko se to otkrije Tužilaštvo ostavi predmet u ladicu dok Gradsko vijeće ne promjeni regulacioni plan da taj kriminal pokrije. Tu hobotnicu ne može uništiti niko u TK. Možda bi trebalo ovu dokumentaciju dostaviti federalnim organima, ili međunarodnim organizacijama koje se bave korupcijom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here