Može li zahrđalo posuđe zaista uzrokovati zdravstvene probleme?

Vrijeme je za pripremu finog ručka ili večere, no baš kada ste izvadili svoju tavu ili lim za pečenje primijetili ste da se počela pojavljivati hrđa.

(Foto: Ilustracija, arhiva)

Vjerojatno vas brine je li konzumacija hrane koja je bila u dodiru s hrđom sigurna? Hoće li vaša hrana postati otrovna?

Ono što će se najvjerojatnije dogoditi je – ništa. Iako je tetanus potencijalno smrtonosna infekcija živčanog sustava, zapravo ga uzrokuje bakterija Clostridium tetani, a ne sama hrđa. Ovu bakteriju najčešće možemo pronaći u zemlji i životinjskom izmetu, stoga predmete koje najčešće asociramo s tetanusom (recimo zahrđali čavli) uglavnom nalazimo na otvorenom gdje su bili izloženi bakterijama.

Stoga, ako je vaše kuhinjsko posuđe iz nekog razloga bilo izloženo navedenim vanjskim utjecajima, a niste sigurni ni kada ste posljednji put primili cjepivo protiv tetanusa, najbolje bi bilo da zamijenite zahrđali predmet novim. No ako je vaše posuđe napravljeno od lijevanog željeza, većina kuhinjskih stručnjaka slaže se kako ga ipak možete spasiti, piše net.hr.

Stručnjaci s američkog University of Illinois at Urbana-Champaign slažu se da vam malo hrđe na kuhinjskom posuđu ne može naškoditi. Čak se ni hrđa u vodi za piće ne smatra opasnom po zdravlje.

No kad se sve uzme u obzir, možda bi najbolje bilo “ići na sigurno” i zamijeniti zahrđalo posuđe. Iako još uvijek nisu objavljene studije koje bi dokazale značajne zdravstvene rizike od hrane pripremljene u zahrđalom posuđu, zašto riskirati?

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *