Može li Bosna i Hercegovina prekinuti vezu konvertibilne marke i eura?

Bosna i Hercegovina trenutno ima oko 10 milijardi eura različitih vrsta depozita u stranim bankama, oko četiri milijarde oročenih i zlata u protuvrijednosti od oko 300 miliona eura

0
186

Nedavno je u Domu naroda bh. parlamenta otvoreno pitanje povlačenja novca i zlata koje naša zemlja ima u inostranim bankama. Prijedlog delegata Bakira Izetbegovića nije naišao na odobravanje njegovih skupštinskih kolega. Potražili smo odgovor na pitanje o kojim količinama novca i zlata je riječ. Da li je moguće prekinuti vezu između konvertibilne marke i eura i šta bi to u praksi značilo?

Bosna i Hercegovina trenutno ima oko 10 milijardi eura različitih vrsta depozita u stranim bankama, oko četiri milijarde oročenih i zlata u protuvrijednosti od oko 300 miliona eura.

“U momentima krize, mislim da je mjesto novcima Bosne i Hercegovine u Bosni i Hercegovini i to u čvrstom sredstvu poput zlata, a ne u papirima, ne u eurima”, smatra član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Nevezivanje konvertibilne marke za euro značilo bi izlazak Bosne i Hercegovine iz valutnog odbora, poručuje Izetbegovićev skupštinski kolega, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

“Currency board i stand by aranžmani su spasili Bosnu i Hercegovinu monetarno, fiskalno, inflacijski u svakom smislu zadnjih 25 godina“, navodi Čović.

“Izlazak iz Currency boarda je mnogo složen problem, traži mnogo pameti, mnogo procjena, traži odgovornije političke elite, traži mnogo stabilniji politički prostor i to treba dobro procjenjivati”, mišljanja je i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

Ekonomski analitičar Željko Rička smatra da je valutni odbor dobra opcija za Bosnu i Hercegovinu, jer štiti domaću valutu, a pretvaranje novca u zlato ne garantuje sigurnost.

“Mi već sad imamo 13 posto inflaciju. Tad bi bila sigurno 70 posto. I tada bismo se borili da nađemo mehanizam kako zaustaviti inflaciju, kako zaustaviti štampanje novca. Prema tome, ne smijemo sebi dozvoliti luksuz da uđemo u avanturu da se na bilo kakav način oslobodimo te stege valutnog odbora”, kaže on.

U ovim trenucima, konvertibilna marka je stabilna.

“Naše rezerve su garancija toj stabilnosti. Zakon garantira valutnom odboru da svaku novčanicu i kovanicu koja je emitovana da ima svoje pokriće u euru, zato i investiramo na onaj siguran, likvidan način”, kaže guverner Centralne banke BiH Senad Softić, piše BHRT.

“Ne postoji mogućnost da Centralna banka promijeni svoju politiku dok je Currency board, dok je OHR u Bosni i Hercegovini, dok Bosna i Hercegovina ne upravlja svim svojim unutar države i ne bude subjekt događanja unutar države. Sve ostalo su predizborne kampanje, jedan dan Izetbegovića, drugi dan Dodika, treći dan Čovića kako bi špekulirali i, uvjetno rečeno, pokušavali nečim nemogućim uticati na i ovako nezadovoljan narod”, tvrdi ravnatelj Udruge banaka BiH Berislav Kutle.

Povlačenje novca iz stranih banaka i pretvaranje u zlato bio bi loš potez, smatraju ekonomisti koji upućuju na stvaranje stabilne privrede u koju bi se novac ulagao, stvarao bruto društveni proizvod, a što bi dalje vodilo snažnijoj proizvodnji i novim zapošljavanjima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here