Može li Amel Tuka danas ispisati istoriju bh. sporta?

0
126
amel tuka finale oi tokio
Amel Tuka danas ima priliku da ispiše istoriju bh. sporta (Foto: Facebook)

Amel Tuka, naš najbolji atletičar, danas će imati priliku ispisati istoriju bosanskohercegovačkog sporta.

Naš srednjoprugaš danas od 14.05 sati pokušat će osvojiti prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama.

Najbolji plasman na OI u Japanu, ali i u istoriji drži Nedžad Husić, koji je nedavno osvojio peto mjesto u taekwondou. Amel Tuka će imati priliku da taj rezultat danas nadmaši.

– U startnom bloku broj 2 na Olimpijskom stadionu u Tokiju Amel Tuka će se boriti za svoj i naš najbolji rezultat na Olimpijskim igrama.

Veliko finale na 800 metara na programu je danas u 14:05 sati po našem vremenu.

Sretno Amele, cijela Bosna i Hercegovina je uz tebe – poručili su iz Olimpijskog komiteta BiH.

U finale trke na 800 metara osim Tuke nastupit će: Ferguson Cheruiyot Rotich (Kenija), Patryk Dobek (Poljska), Emmanuel Korir (Kenija), Peter Bol (Australija), Clayton Murphy (SAD), Gabriel Tual (Francuska), Adrian Ben (Španija) i Nijel Amos (Botswana).

Zanimljivo, Amos je polufinale trčao u grupi sa našim Amelom, ali je tokom utrke nakon kontakta sa Isaihom Jewettom pao. Važio je za jednog od favorita, a poslije utrke je uložio žalbu jer je smatrao da je sapleten. Žalba je uvažena pa će Amos, ipak, trčati finale.

Inače, Amel Tuka je vlasnik dvije medalje sa svjetskih prvenstava. U Pekingu, 2015. godine osvojio je bronzu, dok je četiri godine kasnije u Dohi postao viceprvak svijeta, što je njegov i najbolji rezultat u historiji bh. atletike. (tl, fak)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here