“Movember” – mjesec posvećen muškarcima i brkovima

Tijekom mjeseca listopada koji je bio obojan rozom bojom zbog tumora dojke i ženskog zdravlja, studeni je posvećen muškarcima.

Sigurno ste čuli za termin ”Movember” i pitali se što to znači, e pa u mjesecu studenom okrećemo se ‘jačem’ spolu. Vrijeme je da se kroz narednih mjesec dana priča o raku prostate i testisa i da se podiže svijest o muškom zdravlju.

Brkovi nit vodilja

Podrijetlo riječi Movember dolazi od kombinacije engleskih riječi za brk i studeni – moustache i November. Pokret je prije skoro 20 godina nastao u Australiji odakle se proširio do dana današnjeg na čitav svijet.

Tako svi danas znamo da je studeni mjesec muškaraca i da je tijekom ovog mjeseca sve u znaku brkova. Međutim što se krije iza priče o brkovima? Krije se sve veći broj oboljelih mladih muškaraca od raka prostate. Zapanjujući podatak je da je ovaj tip raka drugi najčešći od kojeg obolijevaju muškarci. Odmah nakon raka kože. Upravo zato studeni je mjesec raka prostate i testisa te općenito svih aspekata muškog zdravlja.

Simbol studenog su, kao što smo već naveli, brkovi. Iz tog razloga veliki broj muškaraca prihvaća izazov puštanja brade i brkova i prate trend ”no shave November”. Nekima od vas ona je možda zaštitni znak pa puštanje brkova i brade neće biti znatna promjena imidža. S druge strane veliki je broj onih za koje je ovo veliki izazov.

Prvi dani rasta dlačica mogli bi biti izazovni zbog svrbeža, ali to će s vremenom nestati. Važno je da svoju bradu i brkove njegujete kao i kosu. Pokažite im ljubavi i pažnje, a svoj novi imidž iskoristite za razgovor o zdravlju muškaraca.

Brinite o svom zdravlju bez srama

Muškarci često vole glumiti da su nedodirljivi i jaki pa su rijetki oni koji redovito brinu o svome zdravlju. Rekli bismo da nemaju naviku tražiti pomoć prije nego što stvarno osjete da drugog izbora nemaju. Baš zbog toga je cilj ove kampanje uključiti što više muškaraca u redovite preventivne preglede kako bi šanse za izlječenjem bile što veće te kako bi se pronašla odgovarajuća terapija.

Stručnjaci preporučuju obavezan godišnji pregled s navršenih 50 godina. Muškarci koji imaju veći rizik od karcinoma svakako bi na preglede trebali krenuti već s navršenih 40 godina. Kao i u svemu bolje je spriječiti, nego liječiti.

Ipak, bolest nekad ne pita pa je najvažnije osluškivati svoje tijelo. Rak prostate uglavnom se razvija polako što je dobra vijest za liječenje, ali s druge strane loša za prepoznavanje simptoma. Oni su poprilično suptilni u ranijim fazama bolesti.

Zato ako primijetite neke od simptoma kao što su: otežano mokrenje, često i lažno mokrenje ili bol tijekom mokrenja, upalite lampice i djelujte brzo.

Mislite na svoje zdravlje jer ono nema cijenu!

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *