Moskva: Broj ranjenih porastao na 145, među njima i djeca, ISIL preuzeo odgovornost!

Snimke prikazuju četvoricu naoružanih napadača koji otvaraju vatru iz automatskog oružja dok uspaničeni Rusi bježe spašavajući svoje živote
Moskva: Broj ranjenih porastao na 145, među njima i djeca

(Broj ranjenih u Moskvi povećao se na 145, javlja TASS – Foto: X)

Broj ranjenih u napadu u Crocus City Hall u blizini Moskve porastao je na 145, javlja ruska državna novinska agencija Tass, pozivajući se na podatke ministarstva zdravstva Moskovske oblasti. Ubijenih je, prema trenutnim informacijama, najmanje 40.

Također, najmanje dvoje djece ranjeno je u napadu, izjavila je ruska povjerenica za prava djece Maria Lvova-Belova.

Ima ranjene djece, zasad ih je malo. Ima dječaka s prostrjelnom ranom, ali za sada su svi u srednje teškom stanju. Postoji dječak koji je udaren kundakom puške, u stabilnom je stanju“, kazala je Lvova-Belova, u intervjuu koji je emitovao ruski državni kanal Rusija-24.

Na mjesto napada je stiglo 50 vozila hitne pomoći.

Ukrajina je negirala umiješanost u napad, ali je poručila da će ga Rusija iskoristiti za daljnju eskalaciju rata i mobilizaciju.

Ruska nacionalna garda objavila je kako traga za počiniteljima napada na koncertnu dvoranu.

Kremlj je saopćio da ruski predsjednik Vladimir Putin redovno dobija nove informacije o napadu na koncertu u Crocus City Hallu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov je rekao:

U prvim minutama incidenta u Crocus City Hallu predsjednik je obaviješten o početku napada. Predsjednika sve nadležne službe stalno opskrbljuju informacijama o tome što se događa i koje mjere se poduzimaju. Predsjednik je već dao sve potrebne upute.”

Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu ukrajinskih poslova, javlja kako se na ruskim Telegram kanalima širi priča kako je na parkiralištu u blizini koncertne dvorane pronađen “sumnjivi kombi sa starim ukrajinskim tablicama”.

Vrlo brzo izbacuju priču o povezanosti s Ukrajincima. Svi znamo što to znači”, napisao je Geraščenko.

Pojavili su se video snimci na kojima se vidi kako je dvorana Crocus gori nakon napada. Snimke prikazuju četvoricu naoružanih napadača koji otvaraju vatru iz automatskog oružja dok uspaničeni Rusi bježe spašavajući svoje živote.

U jednom videu tri muškarca u uniformama s puškama pucaju iz neposredne blizine u tijela razbacana po predvorju koncertne dvorane. Napadači su očito aktivirali i eksploziv, budući da su se zvukovi eksplozije mogli čuti i na drugim snimkama napada.

Islamska država preuzela je putem svog Telegram kanala odgovornost za napad u Moskvi, javlja Guardian, pozivajući se na Reuters.

Borci Islamske države napali su veliko okupljanje kršćana u predgrađu ruske prijestolnice Moskve, ubivši i ranivši stotine te prouzročivši veliko razaranje mjestu prije nego što su se sigurno povukli u svoje baze“, istakli su. (Agencije)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *