Brzu i slasnu grickalicu možete pripremiti i od sezonskih tikvica. Ubacite ih u finu smjesu, oblikujte uštipke, pa poslužite uz umak po želji.
U smjesu od jaja i brašna možete dodati i začine po želji.
Potrebno je:
3 jaja
2 kasike kiselog vrhnja
2 šoljice brašna
ribana tikvica
praška za pecivo
ulje za prženje So, biber
Postupak pripreme:
Tikvicu ogulite, naribajte, posolite i pustite da odstoji. Vodu koju je ispustila ocijedite nakon 20 minuta. U zdjeli umutiti jaja i brašno s praškom za pecivo, dodajte vrhnje, naribanu tikvicu, šareni mljeveni biber i soli prema potrebi. Umiješajte tijesto u ujednačenu masu. Zatim kašikom zahvatite tijesto, spuštajte uštipke na zagrijano ulje pa pržite s jedne i druge strane dok ne porumene. Poslužite ih tople. (tl)