Moralna posrnuća: Mafija opljačkala Islamsku zajednicu!

Naravno, zemljište razbojnički oteto od Islamske zajednice u Tuzli, od kojeg je rastrošni budžet Grada hajrovao 8 miliona maraka, nije u fokusu pažnje Ljubića i njegovih zgubidana

7
1125

Dvije decenije zemljišna, kao temelj svih mafija, nesmetano pljačka građane Tuzle. Podsjećamo da je kriminalna hobotnica Grada Tuzle prvo ekspropisano zemljište od 32 hektara prodala jednoj mafijaškoj katoličkoj firmi iz Maribora za samo milion i po maraka. Sad su, kako se priča, mafijaši gradonačelnika Jasmina Imamovića opljačkali i Islamsku zajednicu Tuzle! Kako je „religija opijum za narod“, prvi tuzlanski komunista i satrapi mu, ne smatraju nikakvim grijehom, već pljačku imovine vjerske zajednice smatraju revolucionarnim djelom! To je, što se tiče ideološke podloge, sasvim ispravno. A pravno, stvari stoje potpuno inkriminirajuće.

Dakle, šef Odjeljenja za pravne i ekonomske poslove Vakufske direkcije Islamske zejednice BiH, Huso Salihović kaže da 14.000 kvadratnih metara zemljišta u centru grada koje je vakuf Turali-bega već 450 godina, ima zakonsku zabranu raspolaganja, jer je riječ o vakufu. Ipak, to je zemljište Grad Tuzla prodao privatnoj kompaniji čime je učinjeno krivično djelo nezakonite prodaje tuđe imovine. To je poznato i brucošima prava, a kamo li Tomislavu Ljubiću i njegovom Tužilaštvu koje je, ekskluzivno, ovlašteno da ne reaguje, da prešuti ili zataška.

Dakle, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona će se i dalje baviti time da li je tržišna inspektorica trebala ili ne dati nekom vlasniku prodavnice kaznu od 300 maraka. Naravno, zemljište razbojnički oteto od Islamske zajednice u Tuzli, od kojeg je rastrošni budžet Grada hajrovao 8 miliona maraka, nije u fokusu pažnje Ljubića i njegovih zgubidana.

– Radi se o izvjesnoj, regulisanoj situaciji, koja je normirana imperativnim normama Zakona o stvarnim pravima entiteta Federacija Bosne i Hercegovine. Dodatno zabrinjava da je na predmetnim nekretninama, odnosno vakufskoj imovini započeto izvođenje građevinskih radova od strane Tuzla-remont d.o.o ili Bingo d.o.o – predpostavljamo na osnovu urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole izdate od Grada Tuzla. Kažemo predpostavljamo, nakon što smo se obratili Gradu Tuzla sa zahtjevima za pristup navedenim informacijama, ali do danas navedene informacije nismo dobili, kaže Esad Oruč, advokat i generalni zastupnik Islamske zajednice u ovom predmetu.

On veli da je potrebno odmah zaustaviti započete građevinske radove na tuđoj imovini sve dok se ne završe započeti procesi koji se vode pred različitim sudovima i organima.

Pravni ishod cijele afere u kojoj je gradonačelnik Jasmin Imamović, inače vrsni poznavalac grunta i katastra, uvalio kompaniju Bingo koja nije sumnjala u pravnu valjanost kupoprodaje, je već poznat. Islamskoj zajednici Tuzle će biti vraćena imovina ili će Grad Tuzla njoj morati predati osam miliona opljačkanih novaca. Time će nastati haos u gradskom budžetu.

Pomenimo da se iduće godine na poseban način obilježava 450 godina vakufname gazi Turali-bega. Na vakufskoj ili otetoj imovini? Naravno, takozvani nezavisni mediji o ovom moralnom posrnuću ni slova, ni glasa.

Revolicija koja traje! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

7 Komentari

  1. Ma ne branim Imamovića, ali vala Islamska zajednica je kao i sve ostale vjerske zajednice najveći lopov.
    Oni su licemjeri i lopovi da im svi ostali nisu ni do koljena i samo zbog toga nikada neću biti na njihovoj strani.
    Uostalom, zna se kako su i oni kao i turci otimali narodu na ovom prostoru – ne znam što se sada javljau i žale na bivši sistem kada su uvijek bili gori od njih.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here