Moralna posrnuća: Mafija opljačkala Islamsku zajednicu (Nova epizoda)

Na otetom zemljištu izvode se građevinski radovi. Sve treba vratiti u početno stanje. Ko će sve to platiti, iz čijeg džepa i ko je kriv?

3
961
ekrem avdic
Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i politički analitičar

Pod ovim nadnaslovom i naslovom, polovinom decembra iza nas, objavili smo tekst koji je izazvao pažnju javnosti, jer se radi o golemom kriminalu u režiji majstora Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle! Pa, zna se da je on šef izvršne vlasti i niko bez njegovog znanja ne može ni malo nepočinstvo uraditi, a kamo li ogromne vrijednosti! Naravno, Tužilaštvo TK, pod ravnateljstvom Tomislava Ljubića se i nadalje držalo omerte! Danas, nakon stotinu dana od objavljivanja teksta koji slijedi, Ljubićeva  družina će biti i nadalje zabavljena tricama i kučinama.

Dakle, za razumijevanje Odluke Ustavnog suda BiH kojom je skoro dovršen pljačkaški posao otimačine vakufa Turali-bega od Islamske zajednice, osvježavamo svoje i vaše pamćenje.

„Dvije decenije zemljišna, kao temelj svih mafija, nesmetano pljačka građane Tuzle. Podsjećamo da je kriminalna hobotnica Grada Tuzle prvo ekspropisano zemljište od 32 hektara prodala jednoj mafijaškoj katoličkoj firmi iz Maribora za samo milion i po maraka. Sad su mafiozi gradonačelnika Jasmina Imamovića opljačkali i Islamsku zajednicu Tuzle! Kako je „religija opijum za narod“, prvi tuzlanski komunista i satrapi mu, ne smatraju nikakvim grijehom, već pljačku imovine vjerske zajednice smatraju revolucionarnim djelom! To je, što se tiče ideološke podloge, sasvim ispravno. A pravno, stvari stoje potpuno inkriminirajuće.

Dakle,šef Odjeljenja za pravne i ekonomske poslove Vakufske direkcije Islamske zejednice BiH, Huso Salihović kaže da 14.000 kvadratnih metara zemljišta u centru grada koje je vakuf Turali-bega već 450 godina, ima zakonsku zabranu raspolaganja, jer je riječ o vakufu. Ipak, to je zemljište Grad Tuzla prodao privatnoj kompaniji čime je učinjeno krivično djelo nezakonite prodaje tuđe imovine. To je poznato i brucošima prava, a kamo li Tomislavu Ljubiću i njegovom Tužilaštvu koje je, ekskluzivno, ovlašteno da ne reaguje, da prešuti ili zataška. Dakle, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona će se i dalje baviti da li je tržišna inspektorica trebala ili ne dati nekom vlasniku prodavnice kaznu od 300 maraka. Naravno, zemljište oteto od Islamske zajednice u Tuzli, od kojeg je rastrošni budžet Grada hajrovao 8 miliona maraka, nije u fokusu pažnje Ljubića i njegovih zgubidana.

– Radi se o izvjesnoj, regulisanoj situaciji, koja je normirana imperativnim normama Zakona o stvarnim pravima entiteta Federacija Bosne i Hercegovine. Dodatno zabrinjava da je na predmetnim nekretninama, odnosno vakufskoj imovini započeto izvođenje građevinskih radova od strane Tuzla-remont d.o.o ili Bingo d.o.o – predpostavljamo na osnovu urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole izdate od Grada Tuzla. Kažemo predpostavljamo, jer smo se obratili Gradu Tuzla sa zahtjevima za pristup navedenim informacijama, ali do danas navedene informacije nismo dobili – kaže Esad Oruč, advokat i generalni zastupnik Islamske zajednice u ovom predmetu.

Na spomenutoj lokakciji Bingo uveliko gradi nove objekte, uz odobrenje Gradske uprave Tuzla (Foto: IVZ)

On veli da je potrebno odmah zaaustaviti započete građevinske radove na tuđoj imovini sve dok se ne završe započeti procesi koji se vode pred različitim sudovima i organima.

Pravni ishod cijele afere u kojoj je gradonačelnik Jasmin Imamović, inače vrsni poznavalac grunta i katastra, uvalio kompaniju Bingo, koja nije sumnjala u pravnu valjanost kupoprodaje, je već poznat. Islamskoj zajednici Tuzle će biti vraćena imovina ili će Grad Tuzla njoj morati predati osam miliona opljačkanih novaca. Time će nastati haos u gradskom budžetu.

Pomenimo da se iduće godine na poseban način obilježava 450 godina vakufname gazi Turali-bega. Na vakufskoj ili otetoj imovini? Naravno, takozvani nezavisni mediji o ovom moralnom posrnuću ni slova, ni glasa. Revolicija koja traje!

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, prije tri dana, na osnovu Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, poništio sve pravne radnje i nagodbe Grada Tuzle u ovom prometovanju među kojima je i ona iz 2015. godine sa Tuzla-Remontom. Ustavni sud je poništio presudu Kantonalnog suda u Tuzli iz 2020. godine i naredio mu da po hitnom postupku donese novu odluku u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

No, u međuvremenu se na otetom zemljištu izvode građevinski radovi. Sve treba vratiti u početno stanje. Ko će sve to platiti, iz čijeg džepa i ko je kriv? To nije pitanje za „Čađavu mehanu“ Tomislava Ljubića, već za neke druge domaće i inostrane institucije, kojima ćemo proslijediti ovaj takst! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

3 Komentari

  1. Ta ista IZ redovno krade zemlju od svojih clanova, sto za prosirivanje mezarja sto za izgradu vjerskih objekata.
    Ko god osteti IZ to moze biti samo halal.

    • Vala nema veće mafije od Imamovića, Binga i njihovih jarana. Pogledajte samo gdje je sve Bingo u TZ dobio placeve i prostore, a ništa ne može bez Imamovića.
      Mada se slažem da IVZ maslo nije za ramazana, ali na B. Malti su pokradeni

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here