Morača najavio podnošenje krivične prijave protiv inspektora PU Banjaluka

Novinar “EuroBlica” i Srpskainfo, Nikola Morača, podnijeće krivičnu prijavu protiv policijskih službenika iz Policijske uprave Banjaluka zbog nezakonitog postupanja.

Morača će krivičnu prijavu podnijeti u narednih nekoliko dana zajedno sa advokatom “EuroBlica”, Svetozarom Bajićem, a vezano za nedavno saslušanje u PU Banjaluka kada je od njega traženo da otkrije svoj izvor, te mu je oduzet mobilni telefon i saopšteno da ima status osumnjičenog.

“Potpuno je jasno da, kao novinar, nisam mogao izvršiti krivično djelo ‘povreda tajnosti postupka’ iz člana 337. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske. Istovremeno, telefon je i dalje u depozitu, pa se s razlogom postavlja pitanje zbog čega je u depozitu, ako im, kako su već ranije rekli, nije prioritet. Zbog svega što su radili nakon poziva na informativni razgovor i postupanja u konkretnom slučaju zakon mi dozvoljava da podnesem prijavu zbog nezakonitog postupanja policijskih službenika”, pojašnjava Morača.

Iskusni hrvatski novinar Pejo Gašparević pridružio se kolegama iz BiH i Evrope koji su osudili postupanje policije u ovom slučaju. Ističe da je postupanje policije bilo protivzakonito.

“Praksa u Hrvatskoj i cijelom demokratskom svijetu je da novinari imaju pravo na zaštitu svog izvora. Tajnost izvora štiti zakon, koji je obavezujući za novinare, policiju i sve institucije. Nije mudro niti pametno novinare privoditi zbog štićenja svog izvora i delikatnih tekstova. Novinari su osjetljiva tema i diranje u novinare je vrlo rizično za svaku instituciju”, kaže Gašparević za Srpskainfo.

On navodi da se u Hrvatskoj tako nešto još nije desilo. Gašparević kaže da u medijima u Hrvatskoj radi već 25 godina i da još nije čuo da je neki novinar saslušavan kako bi odao svoj izvor.

“Izvor je zakonska kategorija i privođenje novinara zbog izvora je kršenje zakona. Tu priča počinje i završava”, poručuje Gašparević.

Podsjećamo, banjalučka policija je u petak prvo pozvala na informativni razgovor novinara portala Srpskainfo Nikolu Moraču, odgovornog urednika Sinišu Trkulju i direktora razvoja i izvršnog urednika za onlajn Borisa Lakića, a potom im je saopšteno da imaju status osumnjičenih.

Policija sumnjiči Moraču, Lakića i Trkulju za navodno krivično djelo “povreda tajnosti postupka”. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *