Momo Mandić: Najveće zlo u BiH bile su paravojne formacije iz Srbije i Crne Gore

Momčilo Mandić, nekadašnji bliski saradnik osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića i ratni ministar pravde RS-a, dao je intervju za Kurir u kojem je govorio i o paravojnim formacijama koje su učestvovale u agresiji na BiH.

“Najveće zlo koje se pojavilo u Bosni i Hercegovini tih godina su paravojne formacije iz Srbije i Crne Gore. To su bile ‘Žute ose’, Nikšićani, na neki način i Arkanova jedinica, Jovićeva jedinica… Nepotrebno su ubijali starce, uglavnom su dolazili da pljačkaju, ubijaju nejač… Više su zlo činili srpskom narodu nego drugima i sigurno su doprinijeli da poslije naši ljudi u Hagu budu osuđeni”, rekao je Mandić za Kurir.

Pričao je i kako je pomagao skrivanje haških optuženika.

“Bio sam direktor državne banke RS-a i mi smo za Karadžićevo skrivanje i eventualno suđenje u Hagu izdvojili neki novac. Do 1998. smo znali gdje se nalazi i dali smo mu određenu svotu novca. Poslije toga je prekinuo veze sa svima nama, osim sa malobrojnim ljudima s kojima je, kako se posle ispostavilo, ostao u kontaktu. Tih godina smo on i ja kriminalizovani u medijima, govorili su da švercujemo duhan, drogu i naftu, a on je za to vrijeme bio sa šampanjcem po zapadnim ambasadama, letovao u Hrvatskoj… Bilo mi je poslije žao kada je uhapšen. Isto kao i za Ratka Mladića”, rekao je Mandić u interrvjuu za Kurir.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *