Mohammed bin Salman odobrio ubistvo Jamala Khashoggija

0
545

Američka obavještajna služba danas bi trebala objaviti izvještaj o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, a američki mediji pišu kako potvrđuje da je Khashoggijevo ubistvo odobrio saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rezultati izvještaja upućuju na bin Salmana, piše Bloomberg, pozivajući se na američkog dužnosnika koji je upućen u izvještaj, ali nije želio otkriti identitet.

U izvještaju, koji su sastavile Centralna obavještajna organizacija (CIA), Nacionalna obavještajna uprava (DNI) i druge obavještajne agencije, zaključeno je da je Salman odobrio ubistvo Khashoggija u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, u oktobru 2018.

U izvještaju su izneseni i ostali detalji o ulozi Salmana u ubistvu Khashoggija, a u tekstu se navodi kako bi ovaj izvještaj, na koji se čeka od 2018. godine, mogao imati značajan uticaj na američko-saudijske odnose.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je jučer sa saudijskim kraljem Salmanom, no u saopćenju iz Bijele kuće nije navedeno da je tokom razgovora bilo riječi i o ubistvu Khashoggija.

Novinar “The Washington Posta“ Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, 2. oktobra 2018. godine, u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici opruženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

I američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je navodno došla do zaključka da je princ Bin Salman naredio Khashoggijevo ubistvo, ali Trump je stao u zaštitu Bin Salmana da se ne suoči sa posljedicama tog čina te je blokirao dostavu obavještajnih izvještaja zastupnicima američkog Kongresa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here