Mogu li Mjesec i njegove mijene zaista izazvati gubitak sna

0
274
mjesec mijene gubitak sna
Mjesec emituje plavu svjetlost koja negativno utječe na san (Foto: Arhiva TL)

Nerijetko se različite faze Mjeseca mogu smatrati odgovornim za gubitak sna, a ova tvrdnja ima naučno opravdanje te se obrazlaže činjenicom da Mjesec emituje plavu svjetlost koja negativno utječe na san i proizvodnju melatonina koji nas uspavljuje.

Glavni razlog zašto Mjesec (posebno pun Mjesec) može poremetiti vaš san je količina plave svjetlosti koju emituje na noćnom nebu, potvrđeno je istraživanjem.

Naši prirodni cirkadijalni ritmovi (biološki ritam spavanja i buđenja) suštinski su povezani s četiri faze mjesečevog ciklusa i poremećeni su do punog mjeseca. Kako Mjesec prolazi kroz svaku fazu, on emituje više svjetlosti tokom noći, što direktno utječe na naš san.

Iako svjetlo možda nije tako ometajuće kao sunčeva svjetlost, Mjesečevo plavo svjetlo može nanijeti štetu našim navikama spavanja.

Na isti način na koji vas plavo svjetlo koje emituje vaš telefon može držati budnim, plavo svjetlo s Mjeseca može ometati proizvodnju melatonina – hormona sna koji vas uspavljuje – i povećati nivo hormona stresa, kortizola, koji održava budnim.

Iz tog razloga će vaša nesanica najverovatnije biti na svom vrhuncu kada je mjesec najsjajniji (tokom punog mjeseca).

Što je manja količina plavog svjetla u okruženju, lakše ćemo proizvoditi melatonin, a što je veći nivo melatonina, brže se umorimo i lakše zaspimo.

Budući da je glavni razlog zbog kojeg Mjesec utječe na spavanje plavo svjetlo koje emitira stručnjaci preporučuju način da noću za vrijeme punog mjeseca, pokušate upotrijebiti zamračene zavjese ili lampu s crvenom sijalicom (jer crvenkasto svjetlo pojačava proizvodnju melatonina).

To je dokazano istraživanjem iz 2012. godine, koje je potvrdilo efikasnost izloženosti terapiji crvenom svjetlošću u povećanju nivoa melatonina i poboljšanju kvalitete sna 20 elitnih košarkašica iz Kine.

Još jedan korak koji možete poduzeti da smanjite utjecaj Mjeseca je da smanjite svoju izloženost drugim izvorima plave svjetlosti, poput telefona ili televizora, koji također imaju moć da stimuliraju vaš um.

Također, pridržavanje rasporeda spavanja i kreiranje rutine može pomoći u održavanju vašeg cirkadijalnog ritma. (tl, kl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here