Mnogi kažu da je najbolja: Šopska salata

Šopska salata toliko je bogata i ukusna da je često pravimo za ručak. Mnogi će reći da je to najbolja salata.

Krastavci, paprike, rajčica, luk i slani sir kombinacija su koja paše uz gotovo svako mesno jelo.

Priprema je jednostavna – samo se morate malo potruditi oko sjeckanja i začiniti je kako treba.

Također pazite da salata ima dovoljno sira i da je prekriva, kao i na to da je povrće koje koristite svježe. Na kraju ju dobro ohladite i poslužite.

Sastojci

3 rajčice
2 svježa krastavca
2 paprike
150 g slanog sira/fete
1 ljubičasti luk
maslinovo ulje
vinski ocat
svježi peršin
sol, papar

Priprema

Papriku, rajčicu i krastavce narežite na kockice jednake veličine. Luk narežite na kolutove i sitne kockice.

Sve sastojke stavite u duboku zdjelu. Začinite ju tako da u nju stavite sol, papar, maslinovo ulje, malo octa i peršina.

Nemojte presoliti salatu zato što je sir koji ćete na nju naribati dosta slan. Dobro ohladite salatu prije sljedećeg koraka.

Naribajte slani sir po odabiru ili feta sir i pomiješajte ga sa salatom.

Vrijeme pripreme: 10 min (R)
Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *